Tjejsnack

Jämställdhet förutsätter att man lär sig att analysera olika fenomen ur ett genusperspektiv.

08.03.2017 06:05
När den årliga kvinnodagen närmar sig, blir vi kvinnor påminda om löneskillnader och glastak. Därefter följer en diskussion vars slutsatser är bekanta sedan många år tillbaka. Största delen av jämställdhetsproblemen finns i strukturerna. Därför behövs det tid att åtgärda problemen. När debatten väl sätter i gång får vi också fort veta att vi har oss själva att skylla. Vi kan inte förhandla om löner, vi vågar inte ta risker och vi väljer fel yrken.
Jag avskyr den skuldbeläggande tonen i diskussionen. Samtidigt lönar det sig att svälja ilskan. Vi kan vara mer strategiska. Här får ni några tips.
Män är bra på att skapa professionella nätverk. De gör det hela tiden, också omedvetet. Det gäller att modigt åla in sig i deras nätverk. När jag ser en grupp män diskutera ivrigt med varandra exempelvis på ett cocktailparty styr jag stegen dit. Jag frågar vad de talar om. Att intervenera på detta sätt känns jobbigt i början, men man blir snabbt van. Ta för givet att du har rätt att delta.
All framgång förutsätter en vilja att ta risker. Många har svårt med detta. Det är inte ovanligt att kvinnor söker befattningar först efter att de är helt säkra på att de duger. Försiktigheten kan bottna i en realistisk uppfattning om ens kvalifikationer, men låt aldrig rädslan styra dina val. De flesta (män och kvinnor) är rädda att misslyckas. Om någon försöker platta till dig genom att tjata om de där förbannat stora stövlarna, säg genast att du föredrar högklackat eller vad du nu gillar för skodon.
Jämställdhetsarbete handlar ibland om till synes triviala saker. Du sitter på ett möte och presenterar en idé som möts med totalt ointresse. Efter några inlägg upprepar din manliga kollega idén och ser man på, den har förvandlats till en fantastisk innovation! Då är det viktigt att tydligt påpeka hur trevligt det är att även Carl/Peter/Magnus anser att din idé var god. Pinsamt blir det varje gång, men man kan krydda alltsammans med humor.
Om du hör till de duktiga flickorna som alltid ställer upp och gör allt så väl som det mänskligt sett är möjligt, försök lära dig av med den ovanan. Du löper nämligen en stor risk att bli utnyttjad. Lyssna på dig själv och reflektera över dina målsättningar. Livet är kort, det lönar sig att fokusera på det som är viktigt för dig. Resten kan man sköta tillräckligt bra eller låta någon annan ta hand om det.
Jämställdhet förutsätter att man lär sig att analysera olika fenomen ur ett genusperspektiv. Diskussioner om genus är även starkt kopplade till de mer generella frågorna om diskriminering och utanförskap. Genom att inta olika perspektiv lär vi oss att bli mer lyhörda för diversitet. Den förmågan gynnar hela samhället. På samma gång blir vi mer kreativa, vilket aldrig är fel.
Tjejer, vi är helt fantastiska. Det är i allas intresse att vi syns och hörs. Vårt perspektiv är viktigt och unikt. Vi kan ställa upp för andra, men vi har också rätt att låta bli. Skål för alla världens tjejer!

ANDRA LÄSER