Amy Winehouses ägodelar under klubban – intäkterna ska hjälpa missbrukare

Omkring 800 föremål som har ägts av den brittiska sångerskan Amy Winehouse ska auktioneras ut. Bland annat den klänning som hon bar under sin sista konsert. Över 2 miljoner dollar beräknas auktionen nästa månad dra in.

Flera av Amy Winehouses klänningar ska auktioneras ut.
Amy Winehouse avled i juli 2011 till följd av alkoholförgiftning, 27 år gammal.
– Det är väldigt svårt att arbeta med en auktion tillsammans med föräldrarna till en avliden, säger auktionshuset Julien's vd Martin Nolan.
– Det tog lång tid att faktiskt komma överens och bestämma sig för att släppa taget – med insikten att det naturligtvis finns fans, museer och samlare över hela världen som kommer att vilja äga några av dessa föremål, ta hand om dem, visa upp dem och hålla hennes arv och minne levande. Och samtidigt samla in pengar till stiftelsen, fortsätter han.
Den grönsvarta klänning som Amy Winehouse bar under sin sista konsert i Belgrad auktioneras ut. Arkivbild.
Intäkterna går till Amy Winehouse Foundation – en stiftelse som stöder unga med missbruksproblem.
Winehouse talade öppet om sina kamp mot alkohol- och drogmissbruk.
Hennes sista framträdande – en konsert i Belgrad i Serbien – beskrivs som katastrofalt. Hon mumlade sig igenom låtarna och lämnade scenen flera gånger. Publiken buade ut henne och många lämnade spelningen innan konserten var över. Efter framträdandet meddelades att den tänkta turnén ställdes in. Drygt en månad senare var hon död.
Den grönsvarta klänning som Winehouse bar i Belgrad tros nu gå för mellan 15 000 och 20 000 dollar.
Auktionen hålls 6–7 november i Beverly Hills i Kalifornien, USA.
ANDRA LÄSER