Finland toppar lyckolista – marginalen till tvåan har ökat

För femte året i dag rankas Finland som världens lyckligaste land – den här gången med större marginal än tidigare.

Lycka – frihet att ta sig ut på öppna vatten när isarna har gått? World Happiness Report mäter faktorer som förväntad livslängd, generositet, social trygghet, frihet och korruption, och där klarar sig Finland bra.
I tio år har World Happiness Report rankat länder enligt ett lyckoindex, och för femte året i rad toppar Finland listan.
Speciellt för i år är att Finlands avstånd till landet på andra plats, Danmark, har ökat. På tredje plats finns Island, som har stigit ett steg.
Alla nordiska länder finns bland tio i topp.
Längst ner på listan finns länder som drabbas av konflikter och extrem fattigdom, bland annat Afghanistan.
Afghanistan hör också till de länder som har tappat mest på indexet under de år det har räknats ut, tillsammans med Libanon och Venezuela. I Serbien, Bulgarien och Rumänien har däremot utvecklingen varit bäst.
Rapporten bygger på en självutvärdering som 9 miljoner människor har gjort i över 150 länder.
Professor Jeffrey Sachs är en av redaktörerna bakom rapporten. I ett pressmeddelande säger han att en lärdom man kan dra är att social trygghet, generositet gentemot varandra och ärlighet i den politiska ledningen är avgörande för folks välbefinnande.
Enkäterna är gjorda i fjol, pandemins andra år. Markant är att goda gärningar som att hjälpa främlingar, frivilligarbete och välgörenhet ökade kraftigt under 2021 – med till och med en fjärdedel.
Rapportmakarna ser det som ett tecken på att vi är benägna på att hjälpa medmänniskor i nöd, och på så sätt bidra till lycka för dem vi hjälper men också för oss själva.
Topp tio ser ut så här:
1. Finland
2. Danmark
3. Island
4. Schweiz
5. Nederländerna
6. Luxemburg
7. Sverige
8. Norge
9. Israel
10. Nya Zeeland
Läs också: Hajpen kring World Happiness Report är missvisande
Rättelse 21.3 klockan 10.29: Indexet i World Happiness Report baserar sig på en självutvärdering som respondenterna i länderna har gjort. I den utvärderar de sina liv på en skala från 0 till 10. Från artikeln kunde man tidigare få bilden av att indexet baserar sig på sex faktorer som bland annat livslängd och social trygghet.

ANDRA LÄSER