OECD höjer tillväxtprognosen

Västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation OECD höjer sin prognos för global tillväxt i år till 5,8 procent. Tidigare låg prognosen på 5,6 procent.

Den globala tillväxten blir större än tidigare väntat både i år och nästa år, enligt en färsk OECD-prognos. Arkivbild.
Stora stimulanspaket i USA bidrar till det ekonomiska lyftet, som fortsätter in i 2022, då den globala tillväxten beräknas till 4,4 procent – mot tidigare prognos på 4 procent.
Samtidigt varnar OECD för stor risk för bakslag då vaccinationsprogram mot covid-19 i utvecklingsländer går trögt, vilket medför en risk för muterade varianter av coronaviruset som kan förlänga pandemin.
"Världsekonomin navigerar just nu mot återhämtning, med en hel del friktion", skriver OECD:s chefsekonom Laurence Boone i en kommentar.
Enligt OECD bör centralbanker i utvecklade ekonomier fortsätta stimulera sina ekonomier och tolerera att inflationen skjuter över inflationsmålet när återhämtningen tar fart.
OECD räknar med att USA:s ekonomi växer med 6,9 procent i år och 3,6 procent 2022. Enligt beräkningar tillför de stimulanser som lanserats i USA 3-4 procentenheter till tillväxten i USA i år och 1 procentenhet till den globala tillväxten.
ANDRA LÄSER