Växande aktiemarknad i Vietnam lockar finländare

Finland är ett av de länder i Europa där intresset för den unga aktiemarknaden i Vietnam är störst. Kunskapen om Vietnam är också god hos placerarna, säger Rachel Hill, direktör på placeringsbolaget Dragon Capital.

Också Dragon Capital har sitt kontor i en av skyskraporna i Ho Chi Minhs finansiella centrum. 
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
25.10.2022 05:00
Börsen i den sydvietnamesiska staden Ho Chi Minh city har bara drygt 20 år på nacken. Men från att ha startat med bara ett fåtal noterade företag har börsen i dag över 400 noterade bolag.
I takt med att börsen utvecklats har också olika fonder och andra placerare intresserat sig för den vietnamesiska marknaden.
En regnig oktoberdag sitter Rachel Hill, direktör för den europeiska verksamheten vid fondbolaget Dragon Capital på ett hotell i centrala Helsingfors. Med sig har hon portföljförvaltaren Quynh Yen Le och företagets ekonom Hung Nguyen. Målet är att locka institutionella placerare i Finland att placera i Dragon Capitals fonder.
Eller egentligen att placera mera, för finländarna har redan ett intresse för Vietnam, berättar Hill.
Dragon Capital grundades redan 1994, innan det ens fanns någon börs i Vietnam. Det började med anspråkslösa placeringar på några tiotal miljoner dollar i asiatiska aktier. I dag förvaltar Dragon Capital omkring sex miljarder dollar och kan räkna Bill Gates och Ikeas pensionsfond till sina kunder.
Också i Finland har intresset för att placera i Vietnam varit stort i ett europeiskt perspektiv, omtalar Quynh Yen Le. Kunskapen om marknaden är också bättre än på många andra håll. Men det har inte bara att göra med engagemang i Asien från finländsk sida, på hemmaplan finns också aktiefonden PYN Elite som placerat i Vietnam i över 20 år.
– Jag vill inte nämna konkurrenten, men att det funnits en finländsk fond på vårt område har underlättat arbetet för oss, säger Rachel Hill.

Bnp växer stadigt

Den ekonomiska utvecklingen i Vietnam är just nu positiv. Landet har återhämtat sig efter coronapandemin och den ekonomiska tillväxten väntas i år vara över 7 procent. Både import och export väntas växa kring 16 procent. Inflationen ligger på mindre än 3 procent.
Vietnam har dessutom lockat företag som vill etablera sig utanför Kina. Teknologijättar som Sam­sung, Apple, Intel, Foxconn och LG har fått sällskap av företag som Lego och Hugo Boss.
– Kinas långa stängning av samhället till följd av covid och problem med torka och eltillförsel har lett till att många företag valt att flytta fabriker till Vietnam, delvis redan före pandemin, säger Hung Nguyen.
På börsen i Ho Chi Minh är företag inom flera branscher noterade. En del av dem är tidigare statsägda företag som nu lagt om sin verksamhet och blivit privatföretag. I takt med att välståndet i landet växer har allt fler vietnameser också möjlighet att placera i aktier eller fonder. Den summa som krävs är liten, berättar Hung Nguyen.
Han poängterar att allt fler unga nu väljer att flytta in till städerna. Demografin i Vietnam skiljer sig också mycket från den i Västeuropa, de ungas andel är betydligt högre. Samtidigt blir ägarna till en bil eller en smarttelefon allt fler. 

Står bakom Kina

Men fortfarande är börsen så ung att den lider av en viss växtvärk, omtalar Quynh Yen Le. Både banker och byggnadsbolag har försökt dra nytta av den omogna marknaden och försökt sko sig på bönder och hemmafruar, säger hon. 
Men lurendrejarna har åkt fast och de som lurats har fått sina pengar tillbaka.
– Skandaler inverkar alltid negativt på marknaden, men någon systemrisk är det inte fråga om. Aktiekurserna reagerade på att myndigheterna skärpte greppet och sjönk, men nu är chansen för den som vill placera god igen, säger hon.
Rysslands anfall på Ukraina, inflationen och de stigande energipriserna i Europa samt den amerikanska centralbanken Feds skärpta räntepolitik, har tills vidare inte haft någon inverkan på den vietnamesiska ekonomin. Det trots att den amerikanska räntepolitiken ofta slår mot ekonomier i utveckling.
– För oss är den stora frågan relationen mellan Kina och USA. Om läget i Taiwan skärps och vi blir tvungna att välja sida ställer vi oss bakom Kina. En annan risk är att regeringen av någon orsak begår ett politiskt misstag, säger Quynh Yen Le.
Men för tillfället tycker hon att det ser ljust ut både då det gäller Vietnams ekonomi och utvecklingen på börsen i Ho Chi Minh. Och just nu är aktierna på börsen i Ho Chi Minh billiga, understryker hon.

ANDRA LÄSER