Ukraina vinner ny mark i ockuperade områden – Kreml uppger att över 200 000 har mobiliserats

Hundratusentals soldater har kallats in efter Vladimir Putins besked om mobilisering, enligt Kreml. Hur rekryternas stridsmoral ser ut är oklart. Både i Luhansk och Cherson vinner den ukrainska motoffensiven mark.

Ukrainska soldater klipper håret på varandra i den återtagna staden Lyman den 3 oktober.
TT
04.10.2022 19:51
Federationsrådet – det ryska parlamentets överhus – har enhälligt röstat för de olagliga annekteringarna av Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja, dagen efter att samma process klubbades i underhuset (statsduman).
Samtidigt skvallrar rapporter från fronten om ett helt annat narrativ. På strategiskt viktiga Lymans gator ligger stupade ryska soldater kvarlämnade efter den ryska reträtten, rapporterar AP. Ukrainska styrkor fortsätter att avancera och har återtagit mer mark i regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat, något som bekräftas av det ryskinstallerade ockupationsstyret i Cherson.
Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, har "numerärt överlägsna" ukrainska stridsvagnar "drivit in en djup kil" söder om byn Zolota Balka, som tidigare utgjorde frontlinjen vid floden Dnepr. Enligt honom har ryska styrkor dödat runt 130 ukrainska soldater i striderna.

Förbjuder förhandlingar

Längre österut gör Ukraina även framsteg i den ryskockuperade regionen Luhansk, rapporterar BBC.
Cherson och Luhansk är tillsammans med Donetsk och Zaporizjzja de fyra ukrainska områden som Ryssland i fredags – i strid med folkrätten – hävdade att landet annekterat efter de iscensatta så kallade "folkomröstningarna" i områdena.
På tisdagen svarar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på de påstådda annekteringarna genom att publicera ett dekret som förbjuder ukrainska medborgare att förhandla med Rysslands president Vladimir Putin. Därmed är det formellt mer eller mindre uteslutet med en diplomatisk lösning på kriget, rapporterar AP.

Hundratusentals lämnar

Samtidigt växer den ryska armén, enligt Kreml. Sedan Putins mobiliseringsbesked den 21 september har över 200 000 ryssar mobiliserats till armén, säger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt statliga ryska medier.
Sjojgu uppger att de som rekryterats bara kan skickas till fronten efter ordentlig utbildning. De nya rekryterna tränas nu på 80 olika övningsplatser, enligt försvarsministern.
Exakt hur många som parallellt har lämnat Ryssland för att slippa strida i Ukraina är oklart. Bara till Kazakstan har fler än 200 000 ryssar tagit sin tillflykt, uppger landets myndigheter på tisdagen.

ANDRA LÄSER