Riksdagsledamot vill portförbjuda professor

Helsingfors tingsrätt behandlar fallet i början på nästa år.

Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) vill portförbjuda Tuomas Ojanen, professor i statsförfattningsrätt i riksdagen.
Konflikten mellan riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) och professor Tuomas Ojanen fick en märklig vändning på onsdagen.
Kärnä kräver i ett pressmeddelande att Ojanen portas i riksdagen och att grundlagsutskottet inte längre bjuder in Ojanen som sakkunnig. Kärnä har även framfört sitt krav till riksdagens presidium och grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).
Kärnäs krav ställdes en dag efter att det blev klart att Tuomas Ojanen, professor i statsförfattningsrätt, har polisanmält Kärnä för ärekränkning och att ett åtal har väckts i frågan.
Professor Tuomas Ojanen. Arkivbild.
Kärnä insinuerade i december i fjol på Twitter att Ojanen skulle ha skrivit De Gröna riksdagsledamöterna Mari Holopainens och Bella Forsgréns genmäle till grundlagsutskottets betänkande om utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) hantering av de finska medborgarnas situation i lägret al-Hol i Syrien.
Ojanen har bestridit att han skulle ha haft någon andel i De Grönas utlåtande.
Åklagaren Maija Päivinen har bekräftat för Yle att Helsingfors tingsrätt behandlar Ojanens polisanmälan och åtalet i början på nästa år. En fällande dom kan leda till dagsböter för ärekränkning.
Riksdagsledamot Mikko Kärnä är suppleant i riksdagens grundlagsutskott. Enligt Kärnä försöker Ojanen begränsa riksdagsledamöternas grundlagsenliga rätt att delta i samhällsdebatten.
"Jag anser att åtalet mot mig är helt absurt", skriver Kärnä i pressmeddelandet.
ANDRA LÄSER