Sean Connery började som mjölkbud och murare

Den förste. Och enligt många den bäste. Sean Connery blev synonym med den hemlige agenten James Bond på vita duken.

Sean Connery. Arkivbild.
Martinis, vackra kvinnor, dramatik och en utbildning på dunderförnäma privatskolan Eton. Så var det för James Bond, men riktigt så såg livet inte ut för Sean Connery, som var den allra första som gestaltade honom på vita duken. Åtminstone inte i unga år.

"En Adonis"

Connery föds i skotska Edinburgh 1930, som son till en katolsk fabriksarbetare och en protestantisk städerska. Stadsdelen Fountainbridge är nedgången och familjen bor i en enrummare med delad toalett och utan varmvatten. 13 år gammal hoppar han av skolan och jobbar som mjölkbud och murare innan han tar värvning i brittiska flottan. Tre år senare återvänder han hem med magsår och två nya tatueringar: "Scotland forever" och "Mum & Dad".
Tillbaka hemma tar han jobb där han kan. Han är lastbilschaufför, livvakt och modell på en konstskola. Enligt brittiska BBC är han mer än populär på skolan, och en av studenterna som ofta målade av Connery konstaterar att han är "för vacker för att beskriva med ord, en faktisk Adonis".

Väljer skådespeleriet"

Han tränar bodybuilding och spelar fotboll, men när han erbjuds ett proffskontrakt i Manchester United tackar han nej. Sean Connery har nämligen upptäckt teatern.
Att välja skådespeleriet framför idrottskarriären har Connery själv kallat "ett av mina mer intelligenta drag". Och ser man till antalet filmer och priser på Connerys cv är man ju faktiskt beredd att hålla med.
Den allra första skådespelarinsatsen blir en liten körroll i musikalen "South pacific". Första filmrollen kommer 1954, då han spelar i den romantiska komedin "Blixtrande kär". Connerys roll är liten, men i filmen spelar dåtidens stora stjärna Errol Flynn.

Bollen i rullning

Första huvudrollen kommer i "Blood money" 1957. Då spelar han en boxare med en karriär på dekis – något som nu långt ifrån gäller Connerys egen karriär. Ett år senare spelar han mot Lana Turner, Hollywoods finest, i "Kärlek och fruktan", och bollen är i rullning, på väg mot stjärnstatusen.
Och så, 1963, kommer "Agent 007... med rätt att döda". Bonds skapare, författare och journalisten Ian Fleming, är inledningsvis inte nöjd med rekryteringen och uttrycker sitt missnöje: "Jag letar efter kommendörkapten Bond, inte en förvuxen stuntman".
Men filmen blir en omedelbar succé och Fleming ändrar sig när han ser Connerys insats. Hans hänsynslösa men samtidigt kvicka och sofistikerade Bond älskas inte av samtliga kritiker men däremot av publiken. Sammanlagt blir det sju Bondfilmer med Sean Connery, och hans namn kommer ofta upp när det talas om vilken skådespelare som har axlat rollen bäst.
Sean Connery spelade James Bond sju gånger. Arkivbild.

Inte bara Bond

Men Connery var inte bara Bond. 1988 vinner han en Oscar för sin roll som polisen Jimmy Malone i Brian De Palmas maffiadrama "De omutbara". Han tilldelas också Golden Globe- och Baftapriser och nomineringar för filmer som "Indiana Jones och det sista korståget", "Jakten på Röd Oktober" och "Rosens namn". Totalt spelar han in över 80 filmer samt en rad tv-serier.
Privat hade Sean Connery däremot inte mycket till övers för Hollywoodlivet, han föredrog att spela golf i lugn och ro i något av sina hem i Spanien, Portugal och Karibien och det var också i Bahamas han avled, 90 år gammal.