Glasgow var Europas mordhuvudstad men lyckades ta sig ut ur våldet

Staden kallades för ”Europas mordhuvudstad” 2005. Men Glasgow, som den senaste tiden stått i världens rampljus under klimatmötet, lyckades göra en helomvändning och tacklade våldet med drastiska metoder. Nu delar en av drivkrafterna bakom vändningen med sig vad andra städer kan lära sig av Glasgow.

Enligt Christine Goodall finns det länkar mellan våldet i Glasgow och våldet i övriga Europa: – Det finns en “vi och dem”-mentalitet. De som hör till gäng känner sig utanför samhället, de känner sig annorlunda.
21.11.2021 08:30 UPPDATERAD 21.11.2021 15:51
Kravallpolisen står på rad med bistra ansikten. Runt omkring rider poliser på hästar. En helikopter hovrar ovanför. Det ligger spänning och nervositet i luften. Över hundra unga män lämnar minibussarna som kör fram till domstolshuset av sandsten och går mot rättssalen. Där ska de sitta och lyssna.
Dagen har planerats länge. Det är ett samarbete mellan polis och andra myndigheter i en stad som under början av 2000-talet haft den värsta mordstatistiken i Europa. Längs med Glasgows gator löper unga män amok med de vapen de kan få tag på – knivar, yxor och slagträn.
Många invånare lever i rädsla, föräldrar sörjer sina barn som mördats. På sjukhusen är personalen trött och överarbetad. Nu säger staden ”stopp”. Våldet måste få ett slut.

ANDRA LÄSER