Sara Danius lämnar Svenska Akademien – krävde att också Frostenson avgår

Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare och Svenska Akademiens stol nummer sju med omedelbar verkan. Även poeten Katarina Frostenson lämnar Akademien efter en krisvecka med flera avhopp.

HBL–TT
13.04.2018 05:05 UPPDATERAD 13.04.2018 17:03
När Sara Danius kommer ut från Börshuset berättar hon för den församlade pressen att hon lämnar uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare med omedelbar verkan.
– Det känns ganska bra, säger hon, utan att vilja berätta om Akademien har röstat i frågan.
– Jag kan inte gå in på det, det är sekretessbelagt. Det är Akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan, säger hon.
– Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet.
Göran Malmqvist var näste person att lämna byggnaden. Han tolkade det inte som att Danius väljer att lämna Svenska Akademien helt och hållet.
– Det ska vi bli två om. Vi får försöka övertala henne.
Han beskriver mötet som jobbigt, men Danius beslut att sluta som ständig sekreterare som "klokt".
– Jag är glad att Akademien är räddad. Det kunde ha kollapsat, säger ledamoten Malmqvist.
Innan Sara Danius försvinner in i en taxi säger hon, enligt Expressen, att hon tror att krisen i Svenska Akademin påverkat Nobelpriset.
– Det har redan drabbat Nobelpriset allvarligt och det är ett ganska stort problem.
En stund senare klarnar det att också poeten Katarina Frostenson lämnar Akademien. Hon har suttit på stol nummer 18 sedan 1992, uppger TT. Det är Svenska Akademiens direktör Anders Olsson som berättar att Katarina Frostenson själv har tagit beslutet att lämna arbetet.
– Jag tror vi alla förstod allvaret i den här situationen. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson var tvungna att ta ett steg tillbaka, att göra en kompromiss. Och Katarina Frostenson gick med på att avstå från sina uppdrag, säger Olsson enligt Dagens Nyheter.
I ett sms till DN berättar ledamoten Sara Stridsberg att Danius gick med på att lämna om även Frostenson gjorde det. "Jag grät på mötet", skriver Stridsberg som inte vill ge besked om sin egen framtid i Akademien.
Stridsberg har tidigare meddelat att hon vill ta sig tid att fundera över sitt beslut. "Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet", skrev hon till TT i lördags då Danius fortfarande var kvar som ständig sekreterare.
Anders Olsson meddelar samtidigt att han själv, tills vidare, tagit över uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare.
– Vi arbetar nu under en övergångsperiod, och det här är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som varit enormt kritisk.
Olsson talade framför medierna om två parallella problem inom Akademien, både med hanteringen kring den så kallade Kulturprofilen – som är gift med Frostenson – men även en förtroendekris inom Akademien.
– Vi har talat med varandra. Och det är bara i samtal som man löser konflikter på ett bra sätt, säger Olsson om diskussionerna med Frostenson.

Tonen överraskar statsministern

Inför sammanträdet uttalade sig Sveriges statsminister Stefan Löfven för första gången om krisen.
– Nu är det upp till Akademien själv att se till att återupprätta förtroendet och respekten för institutionen, säger han.
Löfven nämner framför allt Nobelpriset som en mycket viktig sak för Sverige.
– Om det inte finns en grundläggande respekt och förtroende för den här institutionen så riskerar naturligtvis också Nobelpriset på sikt att undermineras så att det inte har samma status.
Löfven är överraskad över "tonen och oförsonligheten" i diskussionerna.
– Det inger inget större förtroende, säger han.
Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens höge beskyddare. I ett uttalande på hovets hemsida på onsdagen sade han sig vara beredd att ändra på Akademiens stadgar. Det är oklart när eventuella stadgeändringar kan genomföras, och enligt hovet planerade kungen inte att vara med på kvällens möte.
Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning i början av veckan, då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Sara Danius och de tre ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark, som lämnade sina stolar förra veckan.
I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att ledamöterna, som röstade för en uteslutning av ledamoten med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".
När TT frågade Stefan Löfven om han är team Horace Engdahl eller team Sara Danius ville han inte välja sida.
– Ha ha! Forget it, man, svarade han.

ANDRA LÄSER