Alarmerande rapport: Många finländska barn får sexuella inviter av vuxna på nätet varje vecka

Under coronatiden verkar allt fler barn ha råkat ut för försök till sexuellt utnyttjande på nätet, visar en färsk utredning som bygger på barnens egna svar. Fenomenet utgör en allvarlig och växande hotbild som måste tacklas i vardagen, säger Tanja Simola vid organisationen Rädda barnen.

Många barn upplever en hög tröskel för att berätta för vuxna om det råkat ut för sexuella kontaktförsök på nätet, visar Rädda barnens utredning.
26.04.2021 06:00 UPPDATERAD 26.04.2021 20:45
En okänd person inleder kontakten med att skicka smickrande meddelanden om barnets utseende, om hur smart barnet är för sin ålder, om hur trevligt det är att kunna diskutera på en vuxens nivå. När ett förtroende är uppbyggt glider samtalet ganska snabbt in på ett annat spår: barnet ombeds till exempel skicka nakenbilder och videor på sig själv, eller träffas fysiskt.
Så kan ett typiskt försök till gromning, att locka barn i sexuellt syfte på nätet, se ut, visar en färsk utredning som organisationen Rädda barnen låtit göra.
Coronaepidemin kan enligt rapporten ha förvärrat problemet: dels har vuxna som är sexuellt intresserade av barn haft mer tid och möjligheter att agera på nätet, dels har också barnen tillbringat mer tid på nätet då närundervisningen i skolorna och hobbyverksamheten på fritiden avbrutits. I rapporten säger flera barn till exempel att de svarat på meddelanden de fått för att de haft tråkigt eller varit nyfikna.

ANDRA LÄSER