Sverige inför covidpass vid gränsen – nya krav på resande från Finland

Sverige inför nya smittskyddsåtgärder före julhelgerna. Den första och största är kravet på covidpass för dem som reser till Sverige också för resenärer från andra nordiska länder.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att det kan komma fler restriktioner före jul. På torsdagen infördes nya reserestriktioner som också innebär att nordbor måste visa upp covidpass vid inresa till Sverige.
Coronaläget i Sverige är fortfarande bra jämfört med många andra länder i Europa, till exempel Norge och Danmark som är särskilt drabbade av den nya omikronvarianten. I Sverige ökade smittan med 30 procent förra veckan. Den här veckan ser ökningen att vara lite lägre. Sifforna är ändå de högsta sedan i maj.
Därför inför den svenska regeringen, på förslag av Folkhälsomyndigheten, nya restriktioner för dem som reser till Sverige.
Hittills har kravet varit att resenärer utanför Norden visar upp covidintyg. Från och med den 21 december gäller kravet också nordbor. Det betyder att alla EES-länder – 27 EU-länder och Norge, Island och Liechtenstein – omfattas av kravet på intyg.
– Rekommendationen är att alla ska testa sig när de kommer till landet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en presskonferens på torsdagen.
– I våra grannländer ser vi en fortsatt snabb smittspridning av omikronvarianten. Det är värdefullt med den tid vi kan vinna genom att minska risken för import av smitta, fortsätter hon.
Vid myndigheternas presskonferens på torsdagseftermiddagen preciserar avdelningschef Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten vem som ska testas vid inresa.
– Det gäller vaccinerade och ovaccinerad, de som har haft covid-19 under det senaste halvåret och de som har uppvisat negativt test vid inresa, säger hon.
Undantaget är barn under sex år och de som arbetspendlar i gränstrakterna som inte ska behöva testas varje gång de korsar gränser.
För covidpasset gäller följande enligt Folkhälsomyndigheten: Resenären måste ha testat negativt för covid-19, vara vaccinerad mot eller ha tillfrisknat från covid-19.
Medan omikronvarianten sprider sig snabbt i många länder är förekomsten av den ganska låg i Sverige. Enligt Britta Björkblom har 84 fall konstaterats i Sverige.
Vi kan inte leva som vanligt.
– Även om vi har en mer gynnsam sits än flera länder i Europa så är vi mitt uppe i en pandemi. Vi kan inte leva som vanligt och måste visa särskild omtanke mot varandra, säger Karin Tegmark Wisell.

EU:s covidpass

Man kan få EU:s covidintyg på tre sätt: om man tagit två doser vaccin, tillfrisknat från covid-19 inom sex månader eller om man tagit ett PCR-test som är högst 72 timmar gammalt.
För den som åker på kryssning till Sverige under julhelgen gäller det att ha covidintyg. Arkivbild.

Intyg på restauranger och gym?

Både socialminister Lena Hallengren (Socialdemokraterna) och Tegmark Wisell varnar för att det kan komma fler restriktioner redan före jul.
– Här och nu är det inte aktuellt men det kan bli aktuellt i ett senare skede, säger Karin Tegmark Wisell.
Vad det kan bli för åtgärder vill ingendera säga.
– Vi kommer inte att stå här och säga nu vad som eventuellt skulle kunna komma nästa vecka, för då hade vi kunnat säga det redan i dag, säger Lena Hallengren.
Men det kan bli aktuellt med vaccinationspass på restauranger och gym. Det beror i sin tur på hur smittan sprids och på Folkhälsomyndighetens scenarier som ska uppdateras på måndag.
I Sverige har det varit svårt att få testkapaciteten som regionerna ansvarar för att hänga med i den snabba smittspridningen. Behovet av testning har gått upp extremt brant säger generaldirektören.
– Vi kan inte ha en testkapacitet som omfattar tio procent av befolkningen året runt. Att skala upp på en enstaka vecka är svårt, man får vara hemma och vänta på testet, säger Tegmark Wisell.
Enligt Britta Björkholm testades nästan 336 000 personer under förra veckan, av dem testade knappt sex procent positivt. I Danmark testades lite under 210 000 personer, av dem var 5,7 procent smittade.
I Danmark rapporterades nästan 10 000 fall under ett dygn vilket har föranlett att statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokraterna) nu förbereder danskarna för nya restriktioner för att bryta förloppet.
Fira jul som ni hade tänkt.

Fira jul försiktigt

Om julfirandet i fjol begränsades till ett absolut minimum så kan man ta det lite lugnare i år, om man är vaccinerad. Ovaccinerade ska helst fira jul bara med den närmaste familjen och undvika att umgås med personer i riskgrupper och med dem som är 70 år eller över. Tegmark Wisell påpekar att ovaccinerade löper 5-9 gånger högre risk att hamna på intensivvårdsavdelningar för covid-19.
Socialminister Lena Hallengren förtydligar rekommendationerna om julfirandet.
– Fira jul som ni hade tänkt, men var försiktiga. Sedan kommer vi att behöva ta hänsyn till de nya scenarierna som kommer, men det är ingenting som förändrar julen, säger hon, och uppmanar bland annat till att undvika kollektivtrafik under rusningstid och att använda munskydd.
Tillägg klockan 13.45: Sverige godkänner endast vaccinationsbevis som covidintyg.
Uppdaterat klockan 15.43 med uppgifter från Folkhälsomyndighetens presskonferens och med situationen i Danmark.
Uppdaterat 17.12 kl. 12.00 med vad uppgifter vad som krävs för EU:s covidpass.

Covidläget i Sverige

4 022 nya smittade sedan onsdagen
1 246 755 smittfall har rapporterats
500 personer vårdas på sjukhus med covid-19, 79 av dem får intensivvård. Det är 7 fler än på tisdagen
5 nya dödsfall har registrerats sedan onsdagen, sammanlagt har 15 226 avlidit med smittan
7 313 144 personer som är 12 år och äldre har vaccinerats med två doser. Det motsvarar 80,9 procent av befolkningen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

ANDRA LÄSER