”Frihet är en härlig sak” – Maija Absetz, 29, vill inte ha egna barn

Allt fler unga kvinnor väljer att inte skaffa barn. Ett skäl är att det är möjligt, men det finns många fler. – Jag har aldrig känt någon längtan efter barn. Jag har tänkt att jag kan vara en trygg och ansvarstagande vuxen på annat sätt än som förälder, säger Maija Absetz.

Maija Absetz har aldrig känt en längtan efter barn. Hon är tveksam till att föräldraskap och romantisk kärlek går att kombinera, särskilt om man vill hålla fast vid jämställdheten.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
30.03.2023 18:57
”Med smärta skall du föda dina barn”, sa Gud till Eva, men Mosebokens påbud är inte längre något som alla vill följa: ”Din man skall du åtrå, och han skall råda över dig”. 
Till och med en av tre kvinnor i åldern 20–34 år uppger enligt Befolkningsförbundets familjebarometer att de inte vill ha några barn. Det är fem procentenheter mer än bland männen i samma ålder.
Maija Absetz, 29, har länge tänkt att moderskapet inte är för henne. Hon har vuxit upp med flickor omkring sig och i ett ganska tidigt skede blev det klart att många av de andra flickorna bar på något som hon saknade: en längtan efter att bli mamma och ha egna barn.

ANDRA LÄSER