Byt ut nötfärsen i höst – lammfärsen tål kryddor i alla smaker

Invig hösten med lammfärs – den är saftig, smakrik och smidig. Lamm passar lika bra i bullar som spett, burgare och paj.

Lammfärs är härlig höstmat med massor av smak och många olika användningsområden.
01.10.2020 13:52
Så här års börjar man längta efter lite mustigare smaker och myspys framför brasan. Det är ett gyllene tillfälle att släppa in lammfärsen i köket. Den har oftast lite högre fetthalt än nötfärsen – brukar ligga på runt 15 procent – och som bekant är fett en ypperlig smakbärare (det är därför sås är så oförskämt gott). Det får helt enkelt färsen att smaka mer.
Höstlammet är ofta godare än vårlamm, vilket vi kalasar på till påsk. Det märks i smaken att höstlammen har fått gå och beta färskt gräs under sommaren.
Det fiffiga med lammfärsen är också att den tål rejält med kraftiga smaker, allt från större delen av örtagården till orientaliska kryddor, oblyg chilihetta och vilda vitlöksfester. Salta lagrade ostar som fetaost och parmesan gör sig också fint i sällskapet.

ANDRA LÄSER