Så här års börjar man längta efter lite mustigare smaker och myspys framför brasan. Det är ett gyllene tillfälle att släppa in lammfärsen i köket. Den har oftast lite högre fetthalt än nötfärsen – brukar ligga på runt 15 procent – och som bekant är fett en ypperlig smakbärare (det är därför sås är så oförskämt gott). Det får helt enkelt färsen att smaka mer.
Höstlammet är ofta godare än vårlamm, vilket vi kalasar på till påsk. Det märks i smaken att höstlammen har fått gå och beta färskt gräs under sommaren.
Det fiffiga med lammfärsen är också att den tål rejält med kraftiga smaker, allt från större delen av örtagården till orientaliska kryddor, oblyg chilihetta och vilda vitlöksfester. Salta lagrade ostar som fetaost och parmesan gör sig också fint i sällskapet.
ANDRA LÄSER
Regeringsbildningen 2023
KD:s abortkrav spökar i Ständerhuset — Adlercreutz kritisk mot att detaljfrågor ältas i veckor
09.06.2023 10:19

Människohandel
Hundratals finländska män köpte sex av Janet – ”De tyckte om att jag såg ut som ett barn”
08.06.2023 20:42

Privatekonomi
Obehagliga sanningen när vederlaget chockhöjs: Husbolag är sällan bankernas favoritkunder
09.06.2023 05:01


