Inget Ryssland i friidrotts-EM i Berlin

Det internationella friidrottsförbundet kommer med besked om att den ryska avstängningen fortfarande är i kraft under EM i Berlin. Enskilda ryska idrottare får dock delta under neutralt flagg.

IAAF, med ledning av president Sebastian Coe, anser att Ryssland inte är klart för att delta i EM i friidrott.
Ryssland har förbättrat sig, men inte tillräckligt för att vara med i EM i Berlin i början av augusti. Ungefär så lyder det internationella friidrottsförbundets (IAAF) besked efter organisationens toppmöte i Argentina.
Enligt IAAF har Ryssland mött en del av de kraven man satt på landet och dess idrottsmyndigheter som följd av den stora dopningshärvan och till och med i vissa fall överskridit dessa. Trots detta anser IAAF inte att Ryssland uppfyllt tillräckligt med krav och därmed är fortfarande avstängningen av nationen i kraft under friidrotts-EM i Berlin.
– Det finns fortfarande några luckor att täcka, säger IAAF:s president Sebastian Coe till BBC.
– Framsteg har tagits inom nyckelområden, men vi befinner oss ännu inte vid punkten där alla kriterier skulle ha uppfyllts, fortsätter Coe.
De återstående kriterierna som IAAF kräver att uppfylls är: att Ryssland står för kostnaderna orsakade av dopningshärvan och att den ryska antidopningsbyrån Rusada återinsätts av världens antidopningsmyndighet Wada.
Det senare kräver i sin tur att de ryska myndigheterna erkänner att tjänstemän från det ryska idrottsministeriet orkestrerade dopningskonspirationen och dess mörkläggning, såsom det framkommer i rapporterna av McLaren och Schmid.
Det sista kravet IAAF har uppsatt för de ryska myndigheterna är att man vill ha tillgång till data från dopningsprov ur dopningslaboratoriet i Moskva under tidsperioden 2011-2015.
Enligt Yle är de ryska myndigheterna inte nöjda med beslutet.
– Jag sticker inte under stol med att vi räknade med ett positivt beslut, att delvis få vara med igen. Tyvärr gick det inte så, säger Dmitrij Sjljachtin, president för det ryska friidrottsförbundet, till Yle.
EM i friidrott tävlas den 7-12 augusti i Berlin. Ryska idrottare får fortsättningsvis delta i tävlingarna som enskilda idrottare under neutralt flagg.
ANDRA LÄSER