Väderkatastroferna har ökat femfaldigt sedan 1970

I genomsnitt har en väder- och klimatrelaterad katastrof om dagen inträffat de senaste 50 åren, enligt en FN-rapport. Till följd beräknas 115 människor ha dött dagligen runtom i världen – merparten av dem i utvecklingsländer.

Ida är den senaste naturkatastrofen att drabba världen. Bild från Louisiana, USA, den 31 augusti.
TT-AFP
01.09.2021 12:49 UPPDATERAD 01.09.2021 14:51
Väder- och klimatrelaterade katastrofer har ökat femfaldigt under det senaste halvseklet, enligt rapport från FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO).
I rapporten undersöks dödlighet och ekonomiska förluster orsakade av extremväder mellan 1970 och 2019. Kontentan är att ökningen är dramatisk och driven av en allt varmare planet. Dessutom ser trenden ut att hålla i sig, enligt WMO.
"Antalet väder-, klimat- och vattenextremer ökar, och kommer att bli mer frekventa och allvarliga i många delar av världen som en följd av klimatförändringarna", säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett uttalande.

Färre dör

Torka och stormar stod för merparten av dödsfallen, konstaterar rapporten. Men trots att katastroferna har blivit fler – och ställt till med mer ekonomiska skador än tidigare – så medför de samtidigt allt färre dödsfall, uppger WMO.
"Vi är helt enkelt bättre än någonsin på att rädda liv", säger Taalas.
Organisationen beräknar att fler än 11 000 katastrofer, två miljoner dödsfall och förluster på tusentals miljarder kronor kan tillskrivas klimat och väder sedan 1970.

Ida kan bli dyrast

Sju av de tio mest kostsamma naturkatastroferna har inträffat efter 2005. Hela tre av dem slog till under 2017: orkanerna Harvey, Maria och Irma. Allra mest kostsam var orkanen Katrina som drabbade södra USA 2005.
Enligt Petteri Taalas har det senaste ovädret, Ida, som drabbat USA, potential att bli den mest kostsamma väderkatastrofen någonsin.
– Det finns en risk att de ekonomiska kostnaderna kommer att bli högre än vid Katrina, säger han till reportrar i Genève.

ANDRA LÄSER