Ny bastu ska locka turister och helsingforsare

Den allmänna bastukulturen i Helsingfors får ett uppsving när nya bastun Löyly ska stå färdig på Ärtholmsstranden i maj.

Ny bastu. Löyly vid Ärtholmsstranden ska locka både stadens invånare och turister.
På torsdag var det dags för taklagsöl vid den nya bastun Löyly vid Ärtholmen. Bakom initiativet till byggandet av bastun står riksdagsledamoten Antero Vartia (De Gröna) och skådespelaren Jasper Pääkkönen.
Ny bastu. Löyly vid Ärtholmsstranden ska locka både stadens invånare och turister.
– Initiativet till bastun togs av beslutsfattare vid Helsingfors stad, som ville fått ett upplyft vid stranden – dels för att främja turismen, men också för att skapa ett nytt rekreationsställe för stadens invånare. Jag tror starkt på att det här kommer att ge bastukulturen i Helsingfors ett lyft, säger Vartia.
Någon lätt uppgift har det inte varit att ro i hamn projektet.

Allmänna bastun i Helsingfors

Kulturbastun vid Hagnässtranden är den senaste som byggts.
Arla. En traditionell bastu som funnits vid korsningen Karlsgatan-Helsingegatan sedan 1928.
Kotiharjun sauna. Vedeldad bastu vid Åstorget i Berghäll.
Sauna Hermanni. Grundades på 50-talet vid Tavastvägen i Hermanstad.
Källa: Helsingfors stad.
– Vi har inte utgått från ekonomiska realiteter. Vi har velat att stället ska bli så fint som möjligt. Budgeten uppgår ungefär till fem miljoner euro, säger Vartia.
Jasper Pääkkönen vill ändå tona ner eventuella farhågor om att stället bara riktar sig en exklusiv grupp.
– Trots att det är ett dyrt bygge så blir det här inte ett ställe för den som har mycket klöver i plånboken. Bastun ska fungera som en mötesplats för alla invånare i Helsingfors. Det är ingen bastu för elitfolket. Det ska vara lätt att komma till bastun. Det är bara att komma in och bada bastu, ta en bit mat eller öl, säger Pääkkönen, som är noggrann med att ta fram miljöaspekten.
Byggnadsmaterialet är av certifierat trä och på krogens matlista finns enbart etisk fisk. Det är meningen att bastun ska stå färdig i början av maj. Den nya bastun kommer att skilja sig från de legendariska allmänna basturna i Berghäll. Ihop med bastun öppnar också en restaurang med en uteservering. I samband med badandet är det också möjligt att ta ett dopp i havet.
– Det här är ett lite modernare koncept som riktar sig till hela familjen. Det är också meningen att man ska kunna bada med simdräkt, säger Vartia.

Hur ofta badar du själv bastu?

– Alldeles för sällan, men förhoppningsvis mer i sommar när det här stället är färdigt.

ANDRA LÄSER