Niklas Mannfolk byter ministerium mot Huawei

Anna-Maja Henrikssons specialmedarbetare Niklas Mannfolk blir kommunikationschef på det kinesiska telekomföretaget Huawei.

Niklas Mannfolk.
I egenskap av Senior Communications Manager kommer Niklas Mannfolk att ansvara för medierelationer på Huaweis Finlandsavdelning, uppger Huawei i ett pressutskick.
Mannfolk tillträdde sin post redan i måndags förra veckan.
"Den snabba utvecklingen inom teknologisektorn och de stora innovationsframstegen har alltid intresserat mig. Nu ser jag fram emot att lära mig nytt och dela med mig av det till andra. Huaweis samarbete med finländska högskolor och startup-företag samt djupa kunskap om cybersäkerhet intresserar mig stort. De är värda mer uppmärksamhet", säger Mannfolk i ett pressmeddelande.
För nyhetsbyrån SPT slår Mannfolk ifrån den kritik som riktats mot bolaget. Huawei har anklagats för att stå nära den kinesiska staten, och för att ha leverat teknik för övervakning av minoriteter.
– Jag jobbar för Huawei Finland, och vi sysslar verkligen inte med några spionerier, och det sker ingen annanstans heller. Hela Huaweis utgångsläge är att företagets intressen inte ska gå före kundernas tillit och deras rätt till sina data, säger Mannfolk till SPT.
Mannfolk, 37 år, har tidigare varit presschef för SFP, specialmedarbetare för justitieminister Anna-Maja Henriksson och utöver det jobbat för Lokaltapiola och Miltton.
Huawei anlitar även Ira Keskitalo, som förut jobbat på bland annat Nokia, Microsoft och Elisa.
Huawei Finlands landschef Ye Feiwei kommenterar rekryteringarna:
"Vårt mål är att öka förståelsen för Huaweis roll och kunskap i det finska samhället, särskilt när det gäller teknik, forskning och produktutveckling, hållbar utveckling samt utbildning."
ANDRA LÄSER