Förlaget M satsar på del två av Björn Wahlroos memoarer

Andra delen av Björn Wahlroos memoarer, Regnmakarna – ett slags dagböcker, ges ut av Förlaget M i höst. "Han är oerhört intelligent, driven och har en stilistisk förmåga som inte många i affärsvärlden har", säger Tapani Ritamäki, förläggare på Förlaget M.

Den andra delen av Björn Wahlroos memoarer utkommer på Tapani Ritamäkis Förlaget M i höst.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
27.01.2023 17:25 UPPDATERAD 27.01.2023 18:37
Förlaget M ger ut andra delen av Björn Wahlroos memoarer, Regnmakarna – ett slags dagböcker, till hösten. Boken är skriven av Wahlroos själv, först på finska och sedan på svenska.
– De flesta i affärsvärlden brukar ha andra personer att skriva. Det är inte en vanlig egenskap att man som Wahlroos har de språkliga kunskaperna, säger förläggaren Tapani Ritamäki på Förlaget M.
”I andra delen av mina memoarer fortsätter jag berätta om finska företags och deras ledares framgångar och motgångar i en tid då marknadsekonomin förändrades i grunden som ett resultat av recessionen samt av att handeln med öst avslutades. Finland anslöt sig till västvärlden för gott – politiskt, ekonomiskt, och lite senare även militärt”, beskriver Wahlroos sin bok på Förlaget M:s hemsida.
Andra delen av Björn Wahlroos memoarer, Regnmakarna, ges ut av Förlaget M till hösten. Arkivbild.
I boken skildrar Wahlroos i dagboksform den omvälvande tiden i finansbranschen under nittiotalet. Framför allt sin tid som vd i finansbolaget Mandatum fram till millennieskiftet då han blev verkställande direktör och största ägare i finanskoncernen Sampo.
– Det som är av värde här är att boken baserar sig på anteckningar och att det är rena fakta, säger Ritamäki.
Anteckningarna har Wahlroos gjort inför eller efter varje viktigt möte.
Förläggaren Tapani Ritamäki lovordar Björn Wahlroos språkliga förmåga. – De flesta i affärsvärlden brukar ha andra personer att skriva.

Första delen sålde bra

År 2021 kom Wahlroos första del, Från barrikaderna till bankvärlden – ett slags dagböcker 1952–1992, som sålt i tusentals exemplar.
– Mottagandet av den har varit väldigt bra, både i Sverige och i Finland. Den har fått många recensioner i båda länderna.
Wahlroos har tidigare sagt till HBL att han ska trappa ner på tempot i arbetslivet i år, men är fortfarande ordförande i styrelsen för Sampo och UPM-Kymmene. Varför heter boken Regnmakaren?
– Jag tror att det syftar på de företagsfusioner som gjordes under den tiden. Avsikten var att göra bra ifrån sig och åstadkomma någonting bättre, vilket de anställda på Mandatum gjorde. Det fanns oerhört många affärer som lyckades bra. Wahlroos har varit en central figur i Finlands ekonomiska historia.
Han öppnar inte upp sitt privatliv här – det kanske kommer i den tredje delen

Kapitel om familjeföretag 

En av den kommande bokens kapitel avhandlar familjeföretagande inom förmögna släkter. Enligt Ritamäki konstaterar Wahlroos att under hälften av de tjugo rika familjerna som Kristiina Halkola sjöng om i låten Laulu 20 perheestä finns kvar och allt mer bytts ut mot privatpersoner som gjort sig förmögna genom spelbolag.

Hur mycket av Wahlroos privatliv skildras i boken?

– Den handlar främst om hans jobb som bankir men han skriver på ett sådant sätt att man ska vara ganska vaksam. Det finns ett och annat mellan raderna. Men han öppnar inte upp sitt privatliv här – det kanske kommer i den tredje delen.
Att det om några år kommer en tredje del, som skildrar Wahlroos tid på banken Nordea, är redan bestämt.
– Det är möjligt att det blir sista delen. Men jag hoppas att det kommer en fjärde del om viktiga personer han träffat.
Läs också: HBL-intervju: Björn Wahlroos fyller 70 år – har inte velat göra affärer i Ryssland eller i Tyskland

ANDRA LÄSER