Blinken: Nato har svarat Ryssland om Ukraina

Militäralliansen Nato har överlämnat svar på Rysslands frågor om bland annat Ukraina. Beskedet lämnas av USA:s utrikesminister Antony Blinken. De skrivna svaren har varit ett krav från Kreml. USA lämnar dock få detaljer om brevets innehåll.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
TT-AP-AFP
26.01.2022 20:29 UPPDATERAD 26.01.2022 20:34
Utvecklingen i Ukraina och risken för väpnad konflikt i regionen tog en ny vändning sent på onsdagen. USA:s utrikesminister Anthony Blinken meddelade att svar överlämnats till ryska utrikesdepartementet och kollegan Sergej Lavrov.
I en direktsänd presskonferens sade Blinken att han ska tala med Lavrov de närmaste dagarna, och att han hoppas på "allvarliga diplomatiska försök" att lösa konflikten.
– Men vi gör det klart att vi har grundprinciper som vi är beredda att bevara och försvara. Där ingår Ukrainas suveränitet och territoriella självständighet, och rätten för en stat att själv välja sina säkerhetsarrangemang och allianser.
Frågan är om brevet är tillräckligt svar för Ryssland i det hårda förhandlingsspelet om Ukraina.

Militär beredskap

Blinken konstaterade samtidigt att USA har ökat beredskapen hos 8 500 amerikanska militärer.
– Vi har lagt ut en möjlig diplomatisk väg, sade Blinken och lade till att man också visat vilka allvarliga konsekvenser en militär konflikt skulle få för Ryssland.
Beskedet från Washington kom sedan Moskva och utrikesminister Lavrov upprepat att kravet på ett skriftligt svar om bland annat Natos framtid stod fast. Ryssland vill ha löften om att Nato inte ska utvidgas till fler länder i regionen.

Biden: Sanktioner mot Putin

Då hade USA:s president Joe Biden i sin tur upprepat att risken för en rysk invasion i Ukraina "förblir överhängande". Biden säger att han i så fall skulle överväga direkta sanktioner mot den ryske presidenten Vladimir Putin.
USA arbetar också för att förse Europa med gas- och oljeleveranser från Mellanöstern, Nordafrika och Asien för att fylla på utbudet de närmsta veckorna, uppger The New York Times.
EU får normalt omkring 40 procent av sin naturgas från Ryssland. Omkring en tredjedel av den ryska gas som levereras till EU går via gasledningar i Ukraina.
Det finns misstankar om att Putin valt att provocera fram den nuvarande konflikten under vintermånaderna med baktanken att hans förhandlingsposition optimeras om han kan hota med att stänga av energileveranserna till Europa.

Svagt hot

Hot om direkta sanktioner mot Putin kommer inte ha någon effekt och vara kontraproduktivt när det gäller att minska spänningarna, kommenterar Kreml.
– Politiskt sett är det inte smärtsamt, det är destruktivt, sade Putins talesperson Dmitrij Peskov under onsdagen.
Under onsdagen möts företrädare för Ryssland och Ukraina i Paris, inom ramen för det så kallade Normandie-formatet, där även Frankrike och Tyskland deltar. De fyra länderna ingår i den så kallade Normandie-gruppen som bildades 2014 för att nå en lösning på konflikten.
På mötet representeras Ryssland av vice premiärminister Dmitrij Kozak och Ukraina av presidentrådgivaren Andrij Yermak. Diplomatiska rådgivare till Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltar också i samtalen.

Nedtrappning målet

Frankrike och Tyskland ska försöka få in Ryssland och Ukraina på "en väg som leder till nedtrappning", sade en medhjälpare till Macron tidigare i veckan, och Yermak skrev på onsdagen på Twitter att samtalen i sig är en signal om att det finns en önskan om en fredlig lösning på konflikten.
Frankrikes president Emmanuel Macron ska också tala i telefon med Rysslands Vladimir Putin på fredag morgon.

ANDRA LÄSER