Yle gör finsk version av På Spåret

Hur säger man ”vart är vi på väg?” på finska? Det kan man fråga sig inför att Finland får sin egna version av den legendariska svenska frågesportprogrammet På Spåret.

Finlands Luuk och Lindström. Programledaren Jenni Poikelus och domaren Riku Rantala guidar tittarna runtom i världen i Finlands version av På Spåret.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
10.11.2022 16:01 UPPDATERAD 10.11.2022 16:23
Det nya finländska programmet heter Hengaillaan, och kommer sändas i Yle TV1 och på Arenan. Det är radioprofilen Jenni Poikelus, 34, som kommer axla ansvaret som Finlands Kristian Luuk. Medan Riku Rantala, 48, känd från Docventures, kommer vara domare i programmet.
Finlandssvenska På Spåret-fantaster kommer känna igen konceptet där kända deltagare kommer åka på tågresor runtom i världen och svara på kluriga frågor om ländernas historia, kultur och geografi med mera.
Det första avsnittet har premiär lördagen den 28 januari, klockan 21.00.

Kock i studion

Hengaillaan kommer också skilja sig från den svenska förlagan, i och med att det sänds under direktsändning framför livepublik i Factory-hallen i Mediapolis i Tammerfors.
Många har sett de svenska deltagarna, och särskilt domaren Fredrik Lindström, smaska i sig all världens godsaker i På Spåret. Det finska programmet vill inte vara sämre, och kommer ha en kock på plats i studion som ska bidra med matrelaterade frågor under resmålen.
Precis som i På Spåret kommer varje avsnitt av Hengaillaan även bjuda in ett nytt husband som spelar live under avsnittets gång.
De som hellre tittar på På Spåret kan se fram emot årets säsongsstart som går av stapeln på fredagen den 18 november.

”Undrat vad resten av världen väntat på?”

Deltagarna i den första säsongen av Hengaillaan kommer offentliggöras närmare premiären.
”På spåret är ett mycket välbekant format för oss och vi har följt dess framgångar i Sverige under lång tid. När vi letade efter ett passande format för lördagskvällar växte det fram som en funktionell gameshow som erbjuder rolig samvaro och spänning. Vi gör vår egen version som direktsändning där allmänheten har möjlighet att följa programmet på plats”, säger Arttu Nurmi, programbeställare på Yle i ett pressmeddelande.
På Spåret har sänts på SVT sedan 1987, och är Nordens mest tittade frågesportprogram. Hengaillaan tar över Elämäni biisis sändningstid.
”Om man ska vara ärlig så har vi ju undrat vad resten av världen väntat på? Nu håller vi tummarna för att Finlands svåraste frågesport ska bli lika uppskattad som vårt svenska program!” säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg, i samma pressmeddelande.
Namnet på programmet härstammar från Kirkas klassiska schlagerdänga Hengaillaan från 1984.

ANDRA LÄSER