SFP suktar efter det fjärde mandatet i Nyland – hårdast kamp mellan kungarna i Västnyland om den finlandssvenska potten?

Nyland är en av de hetaste spelplanerna i riksdagsvalet, då det handlar om kampen om de finlandssvenska väljarna. Konkurrensen är stenhård i synnerhet bland de manliga västnyländska kandidaterna, och dessutom finns ett par jokrar.

Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
27.11.2022 05:00 UPPDATERAD 27.11.2022 07:55
HBL tar en titt på kandidatlistorna bland de partier som i huvudsak tävlar om de finlandssvenska väljarna i Nyland, tillsammans med forskningschef Lauri Rapeli, vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.
Först om tre månader ska kandidatlistorna vara klara, men redan nu kan man utläsa en del om var den största konkurrensen kommer att uppstå mellan de mer kända svensk- och tvåspråkiga kandidaterna. Det gör läget än mer spännande att mandaten har utökats från 36 till 37, till följd av befolkningsökningen i Nyland. Senast var det Mikaela Nylander (SFP) som var på plats 37, och föll ur riksdagen, vilket betydde att SFP förlorade sitt fjärde mandat.

ANDRA LÄSER