Forskare: Personer med utländsk bakgrund och låg inkomst extra utsatta för coronavirussmitta

Det finns ett samband mellan låg socioekonomisk status och coronavirussmitta. Men detta samband existerar bara i gruppen personer med utländsk bakgrund, har forskare vid Helsingfors universitet kommit fram till.

Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
11.08.2022 20:59 UPPDATERAD 17.08.2022 10:54
I studien undersökte forskarna sambandet mellan hushållets inkomster och risken att smittas av coronaviruset samt att bli allvarligt sjuk. Materialet hämtades ur olika register och omfattade över 4,3 miljoner personer som bor i Finland.
Enligt resultaten är personer med låg inkomst och utländsk bakgrund särskilt utsatta för att bli smittade av coronaviruset, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.
"Tidigare forskning har visat att låg socioekonomisk status är en generell riskfaktor för att insjukna i corona. Men i vår forskning hittade vi inte detta samband bland finländare, bara bland dem med utländsk bakgrund", säger Sanni Saarinen, forskare vid Helsingfors universitet.
Forskarna kom inte fram till några svar om vad orsakerna till detta kan vara. I tidigare studier har faktorer som att personer med invandrarbakgrund ofta arbetar inom yrken där det är svårt att hålla avstånd till andra personer, lyfts fram.

ANDRA LÄSER