Polisen kopplar nazisterna till misshandeln – "grovt dödsvållande"

Polisen har gripit en man, född 1990, för misshandeln vid järnvägsstationen som ledde till en persons död. Polisen kopplar misshandeln till nynaziströrelsens medlemmar.

Ljus på marken. På söndagen lades både ljus och blommor på den plats där en 28-årig man blev misshandlad.
18.09.2016 13:41 UPPDATERAD 19.09.2016 16:31
Polisen fick larm redan förra lördagen – dagen då Finska Motståndsrörelsen stod med sina flaggor utanför järnvägsstationen.
Enligt polisen ska en förbipasserande ha kommit till platsen och påträffat nazisternas demonstration – det 28-åriga offret, som enligt polisen misshandlades av en demonstrant.
– En av dem som deltog i demonstrationen misshandlar efter en stund den 1988 födde mannen, som blir liggande på marken, skriver polisen i ett pressmeddelande.
När patrullen kom till platsen hade ögonvittnen visat riktningen i vilken gärningsmannen hade lämnat platsen. Offret hade blivit flyttat mot stationen i väntan på ambulans.
– Polisen begav sig då för att söka upp den misstänkta, säger utredningsledare Teemu Kruskopf till HBL.
Polisen fick inte fatt i honom då, men under den följande veckan besökte polisen offret på sjukhuset.
– Vi talade med honom om händelserna innan han avled.

En person gripen – anmälde sig själv

Offret fördes till sjukhus efter händelsen men fick återvända hem fem dagar senare, i torsdags.
På fredagen hade han ändå blivit intagen på nytt, och han avled på Mejlans sjukhus på fredagskvällen. Pappan till offret skrev sorgebudet i ett uppmärksammat Facebookinlägg.
Utredningen gick tidigare under rubriken misshandel och grovt vållande av skada – men sedan offret dog i fredags har rubriceringen ändrats. Nu utreds fallet som grovt dödsvållande.
Polisen har gripit en man född 1990, och förundersökningen pågår än. Den misstänkte anmälde sig själv till polisen natten till söndagen, säger Kruskopf.
Den misstänktes identitet var ändå känd för polisen redan då.
– Han visste att vi letade efter honom och kom själv in, bekräftar Kruskopf.
Polisen önskar att ögonvittnen, som var på plats lördagen den 10 september, tar kontakt.

Polisen övervakade inte

Enligt FNB var hade Helsingforspolisen blivit underrättad om motståndsrörelsens evenemang på förhand, men inte på ett sätt där det skulle ha framgått samlingens karaktär.
Överkommissarie Juha Hakola säger till nyhetsbyrån att uppgifterna till polisen tydde på att endast några aktivister skulle dela ut flygblad på Elielplatsen. Polisen hade tagit del av en anmälan per e-post natten mot lördag för en vecka sedan.
– Utifrån anmälan vi fick kunde evenemanget inte tolkas vara en demonstration. Av denna orsak fanns inga poliser närvarande under tillställningen, säger Hakola till FNB.
Hakola uppger till FNB att Helsingforspolisen årligen tar emot mer än 200 anmälningar om evenemang för allmänheten. Då det handlar om aktivistgrupperingars evenemang brukar polisen oftast övervaka dem.
För en vecka sedan ordnades dock flera demonstrationer på flera olika håll i Helsingfors och därför lade polisen inga resurser på att övervaka motståndsrörelsen "utdelning av flygblad".

ANDRA LÄSER