Hårda vindar under torsdagen – fredagen kan bjuda på snö och halt väglag

Vindhastigheten till havs kan vara över 20 meter per sekund under torsdagen. Fartyget Wasa Express sköt upp sin avfärd från Vasa på torsdagsmorgonen.

Utanför Drumsö i Helsingfors hade modiga surfare tagit sig ut för att njuta av vindarna på torsdagen.
Meteorologiska institutet varnar för farlig sydvästlig vind både på land och till havs under torsdagen. På havet kan det blåsa över 20 meter per sekund och våghöjden kan vara upp till 4 meter.
Till exempel fartyget Wasa Express sköt på torsdagsmorgonen upp sin avfärd från Vasa till Umeå med några timmar på grund av hög sjö.
Förutom blåsig är torsdagen regnig i en stor del av Finland, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Ari Mustala.
–  Nederbörden består huvudsakligen av vatten men i Koillismaa och Lappland kan det snöa, säger Mustala.
På fredag ser det däremot ut att bli snöfall också i mellersta och södra Finland, och Meteorologiska institutet varnar för halt väglag.
Mustala säger att temperaturen sjunker under nollstrecket i största delen av Finland på fredag. Det är endast i landets sydligaste och västligaste delar som det ser ut att vara plusgrader.
–  Temperaturen sjunker till den normala nivån för den här tiden på året. Torsdagen är ännu en ovanligt varm dag, säger Mustala.
Senast under natten till lördag blir det minusgrader i hela landet. På lördag kväll når ett nytt regnområde Finland, och både regn och snöfall kan förekomma.
ANDRA LÄSER