President Niinistö höll nyårstal – uppmanar finländarna att orka vidare trots tunga tider

Kampen mot coronaviruset har varit en gemensam erfarenhet och bedrift, säger president Sauli Niinistö. Vi kan ta lärdom av coronaåret i kampen mot klimatförändringen.

Pandemin har förändrat oss på djupet och vi går mot något nytt, säger president Sauli Niinistö i sitt nyårstal till finländarna.
SPT
01.01.2021 12:51 UPPDATERAD 01.01.2021 15:25
För vissa är följderna av coronan definitiva och tunga, för andra är det främst vardagen som försvårats. Men erfarenheten är gemensam, säger republikens president Sauli Niinistö i sitt nyårstal till finländarna.
President Niinistö säger att Finland har klarat coronaviruset rätt bra i jämförelse med andra länder och än en gång visat härdighet i svåra tider. Presidenten poängterar ändå att fortsättningen beror på var och en: "Även om tröttheten tynger måste vi finna krafter att fortsätta."
Trots att vaccinerna mot coronaviruset ger hopp, kommer vi ännu att leva under exceptionella förhållanden i flera månader, understryker Niinistö. Vaccinerna hjälper bara om de tas, poängterar han.

Cybersäkerhet

Niinistö lyfter frågan om säkerhet och speciellt cybersäkerhet med tanke på Vastaamo-läckan i höstas. "Vare sig det gäller riksdagen eller uppgifter om personers hälsa, ger ordet 'dataintrång' ett alltför harmlöst intryck."
Han fortsätter: "Cyberattackerna hotar säkerheten, de är attacker mot individer, attacker mot hela samhällsordningen. Vi måste kunna avvärja dem bättre, även internationellt."

"Går mot något nytt"

Niinistö säger att pandemin har förändrat oss på djupet och att vi inte kan återgå till det som varit. "Ännu är det svårt att helt förstå hur djup den pågående omvälvningen är. Men något vet vi redan. Och det är att vi går mot något nytt."
Mötet med det nya kan vara skrämmande, men det är mycket farligare att klamra sig fast vid något som aldrig blir som förut, understryker Niinistö och syftar inte enbart på coronapandemin utan också på klimatförändringen och maktförhållandena i den internationella politiken.
"Mötet med det nya ger oss nya möjligheter att göra saker bättre och smartare än förr."
Presidenten säger att coronaåret har visat att människor har kapacitet att ändra sitt beteende och att man kan ta lärdom av det i kampen mot klimatförändringen.
"I början av förra året var det omöjligt att föreställa sig att vi blir tvungna att undvika närhet och socialt umgänge, begränsa rörligheten och ha masker för ansiktet. Det omöjliga är nu vardag – för att undvika fara har vi ändrat vårt beteende på ett sätt som är svårt att tro", säger Niinistö. Han fortsätter: "Vi människor är inte allsmäktiga, men mycket kan vi göra."
Coronapandemin har lärt oss att det är förmågan att anpassa sig till det ovanliga som leder mänskligheten framåt, säger Niinistö. "Låt oss fortsätta på den vägen."
Presidenten riktar ett varmt tack till alla finländare och ett speciellt tack till dem som sörjt för andras hälsa under året som gått.

ANDRA LÄSER