Entreprenörsduo vill göra hämtmaten lönsam

I en gammal restauranglokal i Esbo växer ett nytt hämtmatskoncept fram: ett virtuellt mattorg som samlar flera restauranger i samma kök. Företaget har fått finansiell uppbackning av flera kända uppstartsprofiler.

Ville Lehto och Ville Leppälä samlar flera restauranger på ett ställe, med hemleverans i fokus. Ingen mat serveras på plats.
02.10.2021 19:12 UPPDATERAD 09.10.2021 13:38
I skuggan av det moderna affärskomplexet Ainoa i Hagalund för Finlands näst äldsta köpcenter Heikintori en tynande tillvaro. Men i en restauranglokal som fram tills nyligen stod tom sjuder det av liv på fredagsförmiddagen.
Här har två unga entreprenörer under veckan kört i gång ett nytt restaurangkoncept: ett virtuellt mattorg. Företaget går under namnet Huuva och har som affärsidé att samla flera restauranger på ett ställe, med hemleverans i fokus.
Kunden får ingen mat på plats, utan kan välja mellan att få den hemkörd med matbud eller att hämta själv. Alla restauranger hittas under samma namn, Huuva food court, i appen Wolt.
– Vi ville ta restauranger som annars bara finns i centrala Helsingfors till Esboborna, berättar vd Ville Leppälä, som grundade företaget tillsammans med studiekompisen och produktchefen Ville Lehto.
Lokalen i det slitna köpcentret passar perfekt, eftersom det är lätt för matbuden att ta sig till och från stället. Klockan som indikerar att en beställning kommit in ringer genast då restaurangerna öppnar klockan 11. Under den halvtimme som HBL är på plats hinner ett tiotal kurirer hämta leveranser från lokalen.
– Jag kan inte säga exakt hur mycket vi har sålt sedan vi öppnade i onsdags, men det har varit full ruljangs, säger Leppälä.

Kända varumärken

Lokalen i Hagalund är företagets första verksamhetsställe. Här finns för tillfället tre restauranger som också är verksamma i Helsingfors: hamburgerstället Bites, salladsbaren Pupu och Story, som bland annat gör Pizza.
Huuva tjänar pengar genom att uppbära kommission på restaurangernas försäljning.
De tre företagen har varsin kock och en egen avdelning i det lilla köket, som Huuva-gänget fräschat upp enligt restaurangernas behov.
– Vi har renoverat själva, men själva salen är relativt oförändrad eftersom vi inte behöver några bord. Det finns rum att vänta och kaffe för kurirerna, säger Leppälä.
Företaget har i dagsläget åtta anställda, varav vissa jobbar i köket. Kökschefen, som koordinerar arbetet, hör till exempel till Huuvas personal.
Företagets mjukvara, som koordinerar den logistiska biten, utgör grunden i verksamheten. En av fördelarna med konceptet är att kunderna kan välja mat från flera ställen i en och samma beställning. Om en i gänget vill ha pizza och en annan hamburgare kan man med andra ord få allt med samma kurir.
– Det är rätt krävande, eftersom man måste koordinera tillagningen i restaurangerna. Alla portioner i en beställning måste vara klara samtidigt, även om det är olika lång kö till de olika restaurangerna, exemplifierar Leppälä.

Olönsam hemleverans

Hämtmatsmarknaden har vuxit klart det senaste året, och Huuva bedömer att hemleveranserna är här för att stanna. Problemet för många mindre företag är bara att lönsamheten är låg.
– Beställningarna är ofta för små för att det ska vara lönsamt, säger Leppälä.
Det blir klart mer effektivt om man fokuserar uttryckligen på hemleverans, eftersom snittbeställningen är större och man inte behöver serveringspersonal eller utrymme för bord och stolar.
Idén väcktes då medgrundaren Lehto gick i tankarna på att grunda en restaurang med en kompis.
– Då vi insåg hur kostnadsstrukturen ser ut skrotade vi planerna. Men samtidigt väcktes idén om att fokusera på hemleverans i stället, förklarar han.

Samtidigt blir ni en extra mellanhand mellan restaurangen och matbudsföretaget. Räcker mervärdet till för att kompensera för tilläggskostnaden?

– Det tror vi åtminstone. Och vi har lyckats få med rätt namnstarka restauranger på projektet också, det talar ju för att de ser ett mervärde, säger Leppälä.

Miljonfinansiering

Huuva planerar att öppna ytterligare en handfull liknande mattorg runtom i huvudstadsregionen under den närmaste tiden.
– Finland är ett naturligt land att börja i, men längre fram siktar vi på att etablera oss i Europa, säger Leppälä.
– Det finns liknande koncept utomlands, men rätt få som har flera olika restaurangföretag på samma ställe.
Den snabba expansionen görs möjlig genom företagets nyligen avklarade finansieringsrunda, som inbringade en dryg miljon euro. Rundan leddes av investeringsbolaget Lifeline, känd som storägare i bland annat Wolt.
Bland affärsänglarna som investerade i företaget finns namnstarka investerare som Supercell-vd:n Ilkka Paananen och Laurel Bowden, som i ett tidigt skede investerade i Wolt.

Rättelse 9.10: Huuva food court är tills vidare inte tillgänglig i Foodora, utan bara i Wolt.

Huuva

Ett matföretag som samlar flera restauranger i samma kök. Fokuserar uteslutande på hämtmat. Maten kan beställas i matbudsappar som Wolt och Foodora.
Grundades i maj 2021 och öppnade sitt första virtuella mattorg i onsdags. Köket finns fysiskt i köpcentret Heikintori i Hagalund.
Bakom företaget finns entreprenörerna Ville Lehto, 26, och Ville Leppälä, 28, som träffades på en företagarkurs då de studerade vid Aalto-universitetet.
Drog in 1,05 miljoner euro i sin första investeringsrunda. Den leddes av investeringsbolaget Lifeline, som tidigare har investerat i företag som Supercell, Oura och Wolt.

ANDRA LÄSER