Baka focaccia – smaka på Italien

Varken bröd eller pizza, men samtidigt både och. Focaccia är den gyllene medelvägen med extra gott slut.

Focaccia är ett mellanting mellan bröd och pizza och lätt att baka själv. Du behöver inte vara något bakningsproffs för att lyckas med en focaccia.
05.05.2021 05:00 UPPDATERAD 05.05.2021 21:42
Det fiffiga med just focaccia är att man faktiskt inte måste vara någon hejare på att baka för att få till det. Klappa ut vilken deg du än lyckas få till på en plåt, gör lite gropar med fingertopparna och fläska på med den topping du är sugen på eller råkar ha hemma.
Men, det du absolut inte vill ha är en stenhård och torr brödbit. Tricket, som jag efter idogt knådande kommit fram till, är att hålla degen så lös det bara går – men den ska ändå gå att arbeta med. Mjölmängderna i recepten här intill är därför snarare en vägvisning än exakta mått. Ta lite i taget och prova dig fram.
Focaccian får jäsa utan att bli till ett ”vanligt” bröd, samtidigt som den absorberar en hel del olivolja. Så snåla inte med oljan, du vill ha ett frasigt och nästan lite flottigt resultat. Det ska också vara härligt mjukt i mitten.

ANDRA LÄSER