Det fiffiga med just focaccia är att man faktiskt inte måste vara någon hejare på att baka för att få till det. Klappa ut vilken deg du än lyckas få till på en plåt, gör lite gropar med fingertopparna och fläska på med den topping du är sugen på eller råkar ha hemma.
Men, det du absolut inte vill ha är en stenhård och torr brödbit. Tricket, som jag efter idogt knådande kommit fram till, är att hålla degen så lös det bara går – men den ska ändå gå att arbeta med. Mjölmängderna i recepten här intill är därför snarare en vägvisning än exakta mått. Ta lite i taget och prova dig fram.
Focaccian får jäsa utan att bli till ett ”vanligt” bröd, samtidigt som den absorberar en hel del olivolja. Så snåla inte med oljan, du vill ha ett frasigt och nästan lite flottigt resultat. Det ska också vara härligt mjukt i mitten.
ANDRA LÄSER
Åland
Viking Line reagerar på två texter i Nya Åland – drar in hela årets annonsering
09.06.2023 11:38

Regeringsbildningen 2023
KD:s abortkrav spökar i Ständerhuset — Adlercreutz kritisk mot att detaljfrågor ältas i veckor
09.06.2023 10:19

Människohandel
Hundratals finländska män köpte sex av Janet – ”De tyckte om att jag såg ut som ett barn”
08.06.2023 20:42

Privatekonomi
Obehagliga sanningen när vederlaget chockhöjs: Husbolag är sällan bankernas favoritkunder
09.06.2023 05:01

