Ett sista rop på hjälp

Städernas uppror fortsatte på tisdagen i Vanda. Regeringen fick som väntat hård kritik på krismötet, men huvudstadsregionens städer hade ändå svårigheter att få fram ett gemensamt nej.

Politikerna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla samlades på tisdagen i Vanda för att ta fram ett gemensamt utlåtande och vård- och landskapsreformen.
Några hundra förtroendevalda i huvudstadsregionen samlades på tisdagskvällen i Martinussalen i Vanda för att tala ihop sig om ett gemensamt utlåtande mot regeringens landskaps- och vårdreform. Det gick ungefär som väntat. Omställningen som kallats tidernas reform, och är ett av de viktigaste ärendena som en lokalpolitiker får vara med och bestämma om, har inte många beundrare bland politikerna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.
Men det fanns ju annat, som av publikintresset att döma var av större intresse. Som vädret (nästan 30 grader varmt) och hockeyn (Finland slog USA i VM).
– Nu är inte läge att gräla. Vi måste stå enig nu, sade Antti Lindtman (SDP), fullmäktiges ordförande i Vanda, i öppningsanförandet och fortsatte:
– Det är talande att våra sakargument över huvud taget inte besvarats. Vi är i dag här för att säga i från. Det här är ett sista rop på hjälp.

Sagt på mötet i Vanda

– Reformen har varit i görningen i 10–15 år, längre än någon minns. (Sari Multala, Saml, Vanda)
– Man behöver inte hoppa bara för att vägen upp till klippan varit lång. (Tuuli Kousa, Gröna, Helsingfors)
– Det här är som sagan om musen som skräddare. Det blir inget. (Sirkka-Liisa Kähärä, SDP, Vanda)
– Vi måste försvara dem som bor i huvudstadsregionen, och det gäller också er som arbetar i riksdagen. (Paavo Arhinmäki, VF, Helsingfors)
– Så här får det inte vara. Var är förnuftet? Enade vi står och söndrade vi förfalla. (Finn Berg, SFP, Grankulla)
– Beredningen av vård- och landskapsreformen är utomordentlig. (Irja Ansalehto-Salmi, C, Esbo)
– Reformen kan förenkla byråkratin men landskapen fungerar inte utan beskattningsrätt. (Petrus Pennanen, PP, Helsingfors)
– Vi ska inte gå med i all världens tokigheter. (Risto Rautava, Saml, Helsingfors)
– Vi står inför en otrolig risk. Den ska vi inte ta. (Inka Hopsu, Gröna, Esbo)
– Samlingspartiet i Esbo bestämmer inte vad Esbo ska tycka. (Maria Guzenina, SDP, Esbo)
– Hur kan det bli språklig valfrihet om de privata aktörerna ska ge vård på svenska i mån av möjlighet? (Patrik Karlsson, SFP, Vanda)
– Känslan tycks styra förnuftet. Nu måste vi sluta gnälla. (Yrjö Rossi, C, Esbo)
– De senaste tio åren har sossarna, vänstern och gröna misslyckats med reformer. De röda pratar om att göra saker, de blå gör. (Simon Elo, Blå, Esbo)
– Bristerna i reformen är desto tydligare ju längre beredningen av vård- och landskapsreformen framskrider. (Pilvi Torsti, SDP, Helsingfors)
– Regeringen har fingrarna syltburken. (Antero Eerola, VF, Vanda)
– Det här är ett drama och många kommer att gråta. (Johanna Värmälä, SDP, Esbo)
– Det här är centerpartistiskt vansinne! (Binga Tupamäki, Saml, Grankulla)
– Intressant sammankomst, detta. Det är svårt att skilja vänstern från Samlingspartiet. (Ville Jalovaara, SDP, Helsingfors)
– Vi har gjort tummen ner flera gånger. (Abdirahim Mohamed, SDP, Helsingfors)

Städer, städer, städer

Huvudstadsregionen är lika med en femtedel av landets befolkning. Det är hit många vill och det är här det byggs. Huvudstadsregionen är landets ekonomiska motor, enligt huvudstadsregionens politiker. Resonemanget stöds av färska siffror. Konjunkturuppsvinget är häftigt för att omvärlden går framåt men också för att våra egna stora städer utvecklas. Tillväxten finns i städerna, inte på landsbygden.
Grankulla, som är rik men annars liten i sammanhanget, hotar att få en klen röst i landskapsfullmäktige.
– Hos oss skulle 60 procent av skatteintäkterna flyttas till staten om regeringens reformer genomförs, sade Veronica Rehn-Kivi (SFP) som är ordförande i Grankullafullmäktige.
Utgångsläget för mötet i Vanda var att Helsingfors, Vanda och Grankulla vill stoppa allt medan toppolitikerna i Esbo anser att reformerna kan genomföras bara vissa fel korrigeras. På grund av – eller tack vare – Esbo är det nu sprickor i städernas gemensamma front.
– Evolution, inte revolution, upprepade Markku Markkula (Saml) inför alla fullmäktigen som samlats i Vanda.
Markkulas anförande fick ett anmärkningsvärt dämpat mottagande också i det egna lägret.
Statsminister Juha Sipiläs (C) plan är att godkänna lagpaketet som möjliggör landskaps- och vårdreformen i slutet av juni. Landskapsvalet ska hållas den 28 oktober enbart fyra månader efter att lagarna godkänns – förutsatt att riksdagen verkligen säger ja.

Vad händer nu?

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori höll Samlingspartiets gruppanförande.
– Det är klart att vi som bor i städerna försvarar dem. Ändå kallas den kritik som vi framför och de frågor vi ställer för ett uppror, sade Vapaavuori.
Läs också: Vapaavuori: Det här kan inte gå vidare nu
Pekka Puska från Helsingfors hade det otacksamma uppdraget att försvara den Centerledda reformen,
– Flera hundra förvaltningar ersätts med 18 landskap. Valfriheten ökar och livet ska bli enklare. Centergruppen förstår inte alls de hotbilder som särskilt Helsingfors målar upp, upprepade han och avslutade med att kalla mötet i Vanda för dyr teater.
Pekka Puska backades upp av Jukka Kilpi (Blå) från Esbo.
– Syftet med motståndet är enbart att fälla regeringen, sade Kilpi.
Kritiska utlåtandet som metropolpolitikerna diskuterade fogas till raden av utlåtanden som städerna tidigare gett riksdagen och regeringen. Det är oklart om och hur städernas färskaste utlåtande har någon betydelse.

Också Esbo tackar nej till reformen

Även om Esbo tidigare protesterade protesten gav sig fullmäktigeledamöterna på tisdagen. Med rösterna 24–49 fällde Esbopolitikerna stadsstyrelsens förslag, vilket betyder att också Esbo ställer sig mot vård- och landskapsreformen.
Vandapolitikerna godkände det gemensamma uttalandet mot reformerna med rösterna 48–16. Av huvudstadsregionens stora städer var Helsingfors fullmäktigeledamöter klart mest kritiska till reformer, där delades rösterna 79-3.
Ledamöterna i Grankulla behövde inte ens rösta – fullmäktige var enig i frågan och ställer sig mot reformen.
Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi ser att de stora städernas enade front ökar korstrycket på huvudstadsregionens riksdagsledamöter då de ska ta ställning till vårdreformen.
– Hur stor trycket blir är svårt att säga. I Esbo kan resultatet ha en betydelse för Samlingspartiet internt – eller så inte, säger Sandberg till HBL per e-post på tisdagskvällen.
Vad kommer till behandlingen av lagpaketet i riksdagen tror Sandberg inte att något dramatiskt händer.
– För att ta hänsyn till de krav som huvudstadsregionens städer fört fram borde hela paketet tas tillbaka till ritbordet och sannolikheten för att regeringen skulle göra så är rätt liten.
Enligt Sandberg finns det en tydlig front mot regeringens reform men ingen tydlig gemensam vision för hur alternativet skulle se ut.
Läs mera här:
Vapaavuori: Det här kan inte gå vidare nu
I morgon i Vanda är allt ljus på Esbo
Städerna i huvudstadsregionen säger nej till vårdreformen
Så syns reformen i plånboken

ANDRA LÄSER