USA:s armé stödjer finländsk cancerforskning med 200 000 euro

Bidraget riktas till ett forskningsprojekt där målet är att utveckla nya läkemedelsbehandlingar mot bröstcancer.

USA:s armés bidrag riktas till ett forskningsprojekt där målet är att utveckla nya läkemedelsbehandlingar mot bröstcancer. Arkivbild.
SPT
27.04.2020 21:49 UPPDATERAD 27.04.2020 21:50
Turun yliopistos och Åbo Akademis gemensamma professor Jukka Westermarck har med sin forskningsgrupp fått ett bidrag på 200 000 euro av USA:s militär.
Penningsumman ska riktas till ett forskningsprojekt där nya läkemedelsbehandlingar för bröstcancer utvecklas. Projektet görs i samarbete med University of Michigan i USA.
– I en situation då finska statens forskningsfinansiering börjar vara marginell är det mycket viktigt att forskare hittar nya, också så här pass ovanliga, finansieringsmöjligheter. På så vis kan vi i Finland fortsätta bedriva högklassig medicinsk forskning, säger Westermarck i ett pressmeddelande.
Summan på 200 000 euro som riktas till den finländska forskargruppen var endast en bråkdel av vad hela projektet fick, men enligt Westermarck räcker summan ändå till för att bedriva vidare forskningen.
– Vi kan tack vare den här resursen fortsätta bedriva vidare våra lovande fynd, först mot djurmodeller och i framtiden förhoppningsvis också mot tester på patienter, säger Westermarck.

ANDRA LÄSER