Spanien vill se högre skatt för rika

Rika spanjorer kommer att känna av den nya budget som föreslås av regeringen. Arkivbild.
27.10.2020 16:07 UPPDATERAD 27.10.2020 16:49
Spanien planerar att höja skatterna för företag och välbärgade, enligt regeringens budgetförslag för 2021. Tanken är att frigöra kapital till satsningar på infrastruktur, sjukvård och återuppbyggandet av den pandemihärjade ekonomin.
Summan som öronmärkts för offentliga utgifter är "den mest ambitiösa i vår demokratiska historia", uppger premiärminister Pedro Sanchez, vars regeringskoalition bestående av socialdemokratiska PSOE och vänsterpartiet Podemos sedan januari leder landet.
Spanien, ett av de länder i Europa som rammats hårdast av pandemin, väntas få 140 miljarder euro i bidrag och lån genom det EU-stöd som delas ut till coronadrabbade medlemsländer. Budgetförslaget för 2021 innefattar högre företagsskatter för stora bolag, högre inkomstskatt för höginkomsttagare samt högre moms på läsk.
Förslaget måste nu godkännas av parlamentet, där regeringen innehar 155 av de 350 stolarna.

Ökande arbetslöshet

Landets arbetslöshet fortsätter att stiga som konsekvens av coronapandemin. Under tredje kvartalet steg arbetslösheten till 16,3 procent jämfört med 15,3 procent föregående kvartal.
Den spanska arbetsmarknaden har påverkats negativt av minskad turism och regeringen gör prognosen att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga till 17,1 procent i slutet av 2020.

ANDRA LÄSER