Musk sålde Tesla-aktier för miljarder

Världens rikaste man, Elon Musk, har sålt 4,4 miljoner aktier i elbilsföretaget Tesla – eventuellt för att finansiera köpet av plattformen Twitter.

Elon Musk säljer bilaktier. Arkivbild.
Fredrik Häggman
TT
29.04.2022 09:04 UPPDATERAD 29.04.2022 09:53
Några dagar efter att sociala medier-bolaget Twitter accepterade Elon Musks bud på bolaget kommer besked om att mångmiljardären har minskat sitt innehav i bolaget han förknippas med, Tesla. Totalt handlar det om 4,4 miljoner Tesla-aktier, till ett värde av ungefär 4 miljarder dollar.
Musk rapporterade om försäljningen i torsdags, men aktierna har sålts under flera dagar den gångna veckan, de flesta i tisdags. Priset har legat mellan 872 och 999 dollar per aktie. Tesla-aktien var värd 872 dollar på börsen på torsdagen.
Den sydafrikansk-amerikanska affärsmannen skriver på Twitter att han inte planerar att sälja fler Tesla-aktier.
Elon Musks intresse för Twitter har varit en följetong i pressen de senaste veckorna, och det var i måndags som Twitters styrelse accepterade affärsmannens fientliga bud på drygt 44 miljarder dollar.
Även om Musk räknas som världens rikaste man, med en nettoförmögenhet på 250 miljarder dollar, är en stor del av tillgångarna låsta i aktier i bolag som Tesla, The Boring Company och Space X. För att skramla ihop till köpesumman måste han både göra sig av med aktier och belåna sig med Tesla-innehavet som säkerhet.
Efter att budet godkändes rasade Teslas aktie med 12 procent. En orsak uppges vara oron över att Musk inte kommer att engagera sig lika starkt i bolaget längre.

Elon Musk

Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.
Numera är Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.
Av dessa två är det bara Tesla som är börsnoterat. Vid intåget på New York-börsen 2010 kostade en Tesla-aktie 17 dollar (motsvarande 3:40 dollar nu, efter en split 2020). I dag står den i närmare tusen dollar.
Enligt tidskriften Forbes är Musk nu god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.
Musk, 50, har sju barn från två tidigare relationer, bland annat med artisten Grimes (Claire Boucher).
Källa: TT

ANDRA LÄSER