Helander i positiv spiral – njuter av landslagsspel

Handbollslivet ler för Benjamin Helander. Med en stark säsonginledning, förnyat kontrakt i Alingsås och en nytändning i landslaget är det en glad 21-åring som inleder VM-kvalet i kväll.

Benjamin Helander har utvecklats mycket i sitt försvarsspel den här säsongen.
23.10.2019 08:30 UPPDATERAD 23.10.2019 13:41
Då tränaren säger att en spelare har potential att utvecklas till att bli bäst på sin position i en liga är det en stor komplimang. Samtidigt är det också ord som inte bara betyder att klubben ser en ljus framtid för en spelare – det är också ett tecken på att klubben kommer att satsa på spelarens utveckling och hjälpa honom på vägen.
Då Benjamin Helander förlängde kontraktet med Alingås HK i svenska Handbollsligan sade klubbens tränare Mikael Franzén att den finländska kantspelaren har en lysande framtid framför sig.
Det nya kontraktet håller 21-åringen Helander i klubben fram till våren 2022 och det är inte bara Alingsås HK som är nöjda.
– Det kändes otroligt skönt att skriva på kontraktet och att klubben i ett så tidigt skede villa förlänga med mig. Det ger en stor trygghet för mig, säger Helander.
– Alingsås är definitivt det bästa alternativet för min utveckling.
Helander vet vad han talar om. Han har hållit till i den svenska klubben sedan 2014 med undantag av en säsong då han spelade i BK-46 medan han gjorde sin värnplikt.
Under sina säsonger har han hela tiden tagit steg framåt och gått från att vara en lovande junior, via en stjärna i den finländska ligan till att etablera sig som en spelare i den tuffa svenska ligan.
Den här säsongen har han fått ett betydligt större ansvar i Alingsås lag och tackat för förtroendet på bästa sätt.
Förra säsongen var han klart andraval på sin vänsterkant, den här säsongen delar han på ansvaret med Andreas Berg så att de spelar cirka halva matchen var.
– Jag tycker att jag tagit stora steg framnåt sedan förra säsongen. jag har utvecklats både i mitt anfallsspel och i mitt försvarsspel, säger Helander.
Framåt har Helander alltid haft lätt att prestera. Han är kvick i fötterna, har en fantastisk kroppskontroll i sina snabba rörelser och hittar ofta luckor både i försvar och på målvakter där andra spelare inte ser möjligheter. 21-åringen har ett brett skottregister och kan dölja sitt skott länge vilket ofta får hans avslut att se både lätta och genialiska ut.
– Jag har alltid gillat anfallet och det har kommit enkelt för mig. Nu har jag jobbat mycket på att bli bättre bakåt och blivit starkare där, säger Helander.
– Det var en förutsättning för att jag skulle få mer speltid. Man måste kunna både anfalla och försvara för att få större ansvar.
Helander säger att han inte blivit speciellt mycket fysiskt starkare.
– Jag har blivit klokare i mitt spel och min tajmning är bättre än förr. Jag känner mig betydligt tryggare på planen nu, säger han.
Den ökade speltiden har gett extra självförtroende som vuxit ytterligare då han lyckats på planen. Helander ligger femma i Alingsås interna skytteliga med 27 mål på nio matcher och i den senaste matchen – toppmötet med HK Malmö – sköt han hela sju mål och valdes till lagets bästa spelare.
– Det känns som om jag kommit in i en positiv spiral, säger Helander.
Den positiva spiralen är något nya landslagstränaren Ola Lindgren gärna ser att fortsätter. Efter Helanders första match framför den svenska tränaren överöstes AHK-spelaren med beröm.
Lindgren gillade vad han såg i Helanders spel och han vet att han kommer att ha stor nytta av den snabba yttern då han ska bygga upp det nya spelet för det blåvita landslaget. Lindgren har talat om högt speltempo och kontringar som nycklar till framgång. Inte att undra på att Helander är positiv och laddad inför landslagsuppdragen.
– Det är mycket spännande med Ola som tränare och det känns verkligen roligt att vara med i landslaget. Det känns som en nytändning för hela laget, säger Helander.

Finland möter Israel i VM-kvalets premiärmatch på onsdag. Matchen spelas på bortaplan med start klockan 19.

VM-kval

Finland, Israel, Grekland och Cypern möts två gånger – hemma och borta – och gruppsegraren avancerar till det följande gruppspelet i kvalet.
Finlands kvalmatcher:
23.10.2019 Israel–Finland.
27.10.2019 Finland–Cypern.
1–2.1.2020 Grekland–Finland.
5.1.2020 Finland–Grekland.
8.1.2020 Finland–Israel.
11–12.1.2020 Cypern–Finland.

Benjamin Helander

Född: 28 september 1998.
Längd / vikt: 179 cm/77 kg.
Klubbar: BK-46, Alingsås HK (Sverige).
Landskamper / mål: 13 /41.

ANDRA LÄSER