Entreprenörer i Gjerdrum godkände egna byggen

De entreprenörer som låg bakom bostadsområdet Ask i Gjerdrum godkände själva att arbetet blivit utfört på ett tillfredsställande sätt.Sju personer har hittats döda efter skredet som inträffade i området i mellandagarna.

Sju personer har konstaterats döda efter jordskredet i Ask. Tre saknas fortfarande.
09.01.2021 10:44 UPPDATERAD 09.01.2021 11:19
Fyra företag gjorde projektering, grundarbete och byggen i det område i Gjerdrum som drabbades av det katastrofala jordskredet i mellandagarna. Företagen ansökte om att själva få kontrollera sitt arbete, vilket kommunen godkände, rapporterar norska Aftenposten.
Uppgifterna finns i de dokument om bygget som Gjerdrums kommun offentliggjort denna vecka.
Ett femte företag som byggde bostäder där uppger för tidningen att de själva godkänt det arbete de utfört 2006.
Två år senare ändrades reglerna, och företag får inte längre själva godkänna sina egna arbeten. Byggen måste i stället kontrolleras av oberoende experter.
Kommunen hade möjlighet att göra stickprover för att kontrollera entreprenörernas arbete, men det gjordes inte i Gjerdrum.
Samtliga arbeten på platsen ska ha gjorts med hänsyn till de markundersökningar som tidigare gjorts av Norges geotekniske institutt (NGI).
Sju människor har konstaterats döda som en följd av jordskredet, som inträffade den 30 december och skapade en krater på 300 gånger 700 meter mitt i bostadsområdet. Tre personer saknas fortfarande.
Polisen bedömer att hoppet om att hitta fler överlevande är ute.

ANDRA LÄSER