Familjen Svenskberg bytte segelbåt mot sommarstuga

Det gick snabbt när de inbitna båtmänniskorna Pigge och Erika Svenskberg plötsligt blev stugägare. På bara en månad sålde de segelbåten, hittade en ledig sommarstuga och köpte den. Orsaken var inte coronapandemin, utan en längtan efter att bygga upp ett sommarparadis där de kan samla den växande storfamiljen omkring sig.

Medan Pigge Svenskberg helst tar det lugnt och dricker kaffe i hängmattan får Ika Svenskberg utlopp för sin kreativitet på nya stugan. Nu senast har hon hängt upp vita gardiner runt hela terrassen, inte för att bygga prinsesslott utan för att hålla bromsarna på utsidan.
Något för alla, det erbjuder den nyinförskaffade stugan i Vestervik för medlemmarna i storfamiljen Svenskberg. Här kan tvillingpojkarna Wiggo och Elliot springa omkring och blåsa såpbubblor medan deras föräldrar Cecilia Berglund och Jimmy Nordberg håller varsitt vakande öka på de livliga sönerna. Här får Erika Svenskberg fixa och laga, bygga och inreda av hjärtans lust, medan maken Pigge Svenskberg, som precis har börjat sin semester, gärna tar det lugnt i några dagar, sitter på bergets högsta punkt och spanar efter hjortar över åkrarna med kikaren i högsta hugg.
– Jag skulle gärna titta på fåglar också, men problemet är att jag känner igen så få arter. Kanske kan jag lära mig några nya fåglar, funderar han nyfiket.
Det här med sommarstuga är helt nytt för Svenskbergs. Paret Pigge och Erika har varit stugägare i en dryg månad när HBL hälsar på. Det är en av dessa heta julidagar då solen gassar från molnfri himmel och luften står helt stilla. Till storfamiljen hör förutom Ikas dotter Cecilia med sin familj också två andra barn, 14-åriga Felicia som nyss tagit lokaltåget hem till Hangö och vuxna sonen Rasmus Berglund som nyligen flyttat hemifrån.
Den lilla stugan är bara 26 kvadratmeter stor, så familjen Svenskberg vistas mest ute på gården, som fortfarande söker sina former. – Ena dagen står soffgruppen här, nästa dag testar jag om den passar bättre där, säger Ika Svenskberg och visar med handen hur flyttrörelsen går.
– Här finns jättemycket bromsar, jag har varit tvungen att skaffa en massa myggnät och hängt upp dem överallt så att vi ska kunna sitta i fred någonstans, säger Erika Svenskberg, eller Ika som alla kallar henne.
Bromsarna är väl egentligen det enda negativa med sommarstugan hittills, övriga brister går att fixa, laga eller åtgärda på något sätt. För Svenskbergs är lyckliga över sitt nya sommarnöje.
– Vi råkade komma över en lågbudgetstuga, visserligen är den utan el, vatten eller strand. Men vi bor i Hangö och har nära till stranden där, så det stör oss inte. Nu satsar vi på att renovera och Ika, som är mycket händig, inreder med loppisfynd och bygger en hel del saker själv, säger Pigge Svenskberg.
– Det första jag gjorde här inne var att stryka vit linolja på de gulnande brädväggarna, det blev genast ljusare och fräschare, säger Ika Svenskberg. Inredningen är en blandning av loppisfynd och sådant som hörde till lösöret.

Saknar en bastu

Stugan, som heter Kilen, ligger vackert belägen högt uppe på en brant kulle i byn Vestervik i Raseborg. Berget är omgivet av odlade åkrar, runtomkring finns flera liknande kullar. För länge sen, före landhöjningen, var berget en ö. Stugan är byggd 1979 av de förra ägarna och användes endast som en dagstuga, därför saknas här både bastu och tvättmöjligheter, men den bristen tog Svenskbergs genast tag i.
Det fanns inget ställe för tvätt och bad i stugan, så bristen på bastu var det första som Pigge Svenskberg åtgärdade. Till midsommar kunde familjen bada i den nya tältbastun. – Det fanns inga instruktioner, så vi fick pröva oss fram, berättar han.
– En bastu måste vi ju ha, så till en början skaffade jag en tältbastu. Den är rysktillverkad och alla begripliga instruktioner saknades, så vi har fått pröva oss fram, både hur den skulle monteras och användas. Men nu fungerar den och vi kan bada. Enda problemet är vattnet, här finns ingen brunn så vi försöker samla regnvatten i tunnor. Men det har ju inte regnat speciellt mycket i sommar, så vi har släpat hit ganska många kanistrar vatten, berättar Pigge Svenskberg.
Till sin hjälp har Pigge bonussvärsonen Jimmy Nordberg, som gärna hugger i och hjälper till varhelst det behövs en hjälpande hand. Helst sysslar han ändå med veden – fäller träd, sågar dem i lämpliga bitar och klyver till ved. Det är en syssla som inte tar slut i första taget, för stugan är omgärdad av en skog som ställvis kunde vara lite glesare.
Ett duschrum finns det också ute på gården, den har Ika byggt av material som fanns på tomten. Stommen består av armeringsjärn vars vassa piggar och kanter hon har klätt med bitar av färgglada skumgummirör, sådana som barn använder i vattenlekar. Duschdraperier skyddar mot insyn, solparasoll mot stekande sol och myggnät mot bromsar. Och vattnet – det kommer från en plasthink och pumpas upp med en laddningsbar mobil dusch med slang.
Det finns inte vatten till Svenskbergs stuga från 1979, men det har händiga Ika löst genom att bygga ett duschrum på gården och samlat regnvatten i stora tunnor. Med hjälp av en mobil duschslang ur en vattenhink tvättar hon barnbarnen Wiggos och Elliots händer.
– För att duscha behövs ungefär en hink på 10 liter per vuxen människa. Man lär sig verkligen uppskatta vatten här på stugan, och man blir duktig på att inte slösa med vattnet, säger Ika medan hon tvättar barnbarnen Viggos och Elliots händer, som är kladdiga av melon.

Sålde segelbåten

Att Pigge och Ika Svenskberg en dag skulle bli stugägare var lite otippat. De är nämligen båtmänniskor och har hittills tillbringat somrarna på sin segelbåt, de har kryssat till Åland och rört sig i Åbolands skärgård.
– Det var Ika som först tappade intresset för seglingen, men inte vill jag heller segla ensam. Så när en bekant i segelklubben meddelade att han köper båten om vi är villiga att sälja den så slog vi till. På valborgsmässoafton sålde vi båten och exakt en månad senare köpte vi det här stället, berättar Pigge.
– Efter att jag blev mormor ville jag inte segla längre, det blev så svårt att bjuda in små barn till båten, de behöver få springa och röra på sig. Jag ville hellre ha ett ställe där vi kan samla hela familjen och umgås. Men tanken på en stuga vid havet fick vi snabbt glömma, de priserna är hutlöst höga, suckar Ika Svenskberg.
Svenskbergs kommer knappast att odla något på sin stuga uppe på berget, där finns inget extra vatten till växter, men några blomkrukor bör det ändå finnas.
Paret läste aktivt alla nya stugannonser under ett par veckors tid och när Kilen dök upp i flödet ringde de genast mäklaren och bokade in ett besök. De hade lite tur, för intresset var stort.
– Vi var faktiskt först, och mäklaren gav oss tid att tänka på saken över ett veckoslut. Men på söndag ringde hon ändå upp och undrade om vi fattat nåt beslut, för det fanns 19 andra potentiella köpare som också ville komma och se på stugan. Då slog vi till och köpte stugan, för vi ser en stor potential i det här stället, säger Pigge.

Framtidsplaner

Familjen planerar ingen lyxig stuga, utan det får gärna vara enkelt och jordnära, bara det fungerar i praktiken. Ika Svenskberg har byggt en diskbänk intill grillen, så att det mesta av matlagningen kan göras utomhus, för köket inne i stugan är minimalt. De har också lyckats skapa sovplatser för sju personer inne i stugan, med loft, bäddsoffor och resesängar för småttingarna.'
Här var det tomt i skåpen. Bröderna Elliot och Wiggo trivs i mormors nya sommarparadis, där det också finns en lekstuga för barnbarnen.
På önskelistan över större investeringar finns både el och vatten. Nu måste de förlita sig på en generator för att få mobiltelefoner laddade, några större elapparater kan de inte använda. Kylskåpet går på gas.
– En borrbrunn måste vi nog skaffa i något skede, det blir ohållbart i längden att släpa hit vatten i kanistrar, speciellt under torra somrar som den här. Vi har också kollat lite på solpaneler, men det blir antagligen billigare att dra hit en vanlig elledning, för det är inte speciellt långt till närmaste elstolpe, berättar Ika Svenskberg.
En riktig bastu finns också med i planerna, men den här första sommaren blir det knappast av att bygga något större. De hinner vänta och se, känna på vad som fungerar och vad som måste åtgärdas. Hittills har de mest röjt upp på tomten, som var i ganska vildvuxet stånd när de flyttade in.
– Jag ser också fram emot att kunna hoppa på cykeln och trampa in till Ekenäs för att fynda på loppisar, något sådant har jag inte alls hunnit med ännu. Det ska bli roligt att bara få gå runt och rota och se vad som skulle passa in här, säger Ika Svenskberg och får medhåll av dottern Cecilia Berglund, som gärna hänger med på den turen.

Budgetstuga i Vestervik

Här bor: Pigge och Erika Svenskberg med dottern Felicia. Ofta hälsar också Ikas vuxna barn på, Rasmus Berglund och Cecilia Berglund med sin familj, som består av sambon Jimmy Nordberg och tvillingpojkarna Wiggo och Elliot, 2,5 år.
Stugan: En torrlandsstuga på 26 kvadratmeter + terrass, uthus och lekstuga. En hektar mark uppe på ett berg i Vestervik i Raseborg.
Det bästa med stugan: Ett sommarställe att samla familjen på, möjlighet till både kreativt skapande och avkopplande fritid utan måsten. Vackra vyer åt alla håll och långt till grannar.
Framtidsplaner: Bygga en riktig bastu, flytta lekstugan närmare huset och bygga en terrass med utsikt över lekstugans gamla plats.

ANDRA LÄSER