Snart blir vädret varmare – risken för en svart jul växer

Sannolikheten för plusgrader är stor i södra Finland nästa vecka.

Senast Helsingfors upplevde en vit jul var 2018.
Finland är fortfarande i kylans grepp på onsdagsförmiddagen, med temperaturer som söker sig mot minus 15 grader i bland annat Helsingfors.
Men redan från torsdagen blir det klart varmare väder och till helgen väntas plusgrader i bland annat Helsingfors, visar samstämmiga väderprognoser från Meteorologiska institutet och Foreca.
Kylan med temperaturer under tio minusgrader återvänder knappast till julen i södra Finland, visar långtidsprognosen från Europacentret för medellånga väderprognoser.
Enligt långtidsprognosen blir vädret mildare än vanligt för årstiden under nästa vecka.
Sikten för hur vädret blir under julveckan 20–26.12 är däremot fortfarande rätt dålig. Enligt den europeiska långtidsprognosen väntas åtminstone inte kallare temperaturer än normalt, och i Lappland kan vädret vara varmare än vanligt.
Rent statistiskt har varannan jul varit vit med snötäcke i Helsingfors under de senaste 30 åren, enligt Meteorologiska institutets uppgifter. Detsamma gäller för kustbandet vid sydkusten och västkusten ända upp till Närpestrakten. I övriga delar av södra och västra Finland har 6–8 av 10 jular varit vita.
För tillfället är snötäcket högst några centimeter i södra och sydvästra Finland. I Helsingfors Kajsaniemi är snödjupet 0 centimeter.

ANDRA LÄSER