Allt du behöver veta inför säsongsstarten av På spåret

På fredag kväll är det premiär för den 32:a upplagan av På spåret. I år kommer kanske en del tittare att utbrista: "vart tog årtalsfrågan vägen?!"

Kan man vänta sig succé av Hanna Hellquist och Ina Lundström i år? En sak är i alla fall säker: tråkigt kommer det inte bli när de är i buren. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
En nyhet inför årets upplaga av det anrika SVT-programmet På spåret är att det klassiska frågemomentet “retur” inte längre är med i programmet. I den så kallade årtalsfrågan har deltagare under tidigare säsonger fått ta del av ledtrådar från korta frågefilmer för att under tidspress försöka ta reda på vilket årtal som efterfrågats.
I stället gör det nya frågemomentet “närmast vinner” entré. Lagen kommer att få se en händelse utspela sig på film, deras uppgift är att pricka in på en karta var de tror att händelsen utspelar sig. Laget som är närmast får tre poäng. Tekniken gör det möjligt för produktionen att zooma in på platser med ungefär hundra meters noggrannhet om så skulle behövas.

De är årets husband

Kristian Luuk och Fredrik Lindström gör sin trettonde säsong som programledare och domare. Detta trots att det under de senaste åren nog har spekulerats om det snart börjar bli dags för ett tronskifte i programmet.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson har potential att gå långt i På spåret i år. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Alla tre tävlingsgrupper har liksom i fjol ett eget husband, för grupp ett som drar i gång under premiärkvällen är det dansbandet Sven Ingvars som står för musiken. Gästartist under kvällen är Molly Sandén.
Sara Parkmans Orkester spelar musiken i grupp två, Sahara Hotnights för grupp tre och Vargas & Lagola kommer agera husband under slutspelet.

De hetaste burarna i år

Årets mest omtalade duo inför säsongen är programledaren och journalisten Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson, politisk expertkommentator. Detta bland annat eftersom Bergfeldt befunnit sig i en kritikstorm under hösten efter att hon som SVT-journalist startade en insamling till biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, vilket ledde till att SVT förbjöd Bergfeldt att rapportera om Afghanistan på ett år.
Paret är debutanter i programmet och kommer förmodligen bidra med bred allmänbildning och stenkoll på geografi. Det är kanske inte laget man precis vill att ska vinna matcher, men som nog kommer att göra det.
Debutanter med hög fallhöjd: professorn Agnes Wold och radioprogramledaren Christer Lundberg. Lundberg tog sig till kvartsfinal säsongen 2011–2012 med sin dåvarande medtävlande Morgan Larsson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Laget med näst mest fallhöjd i årets säsong är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, och radioprataren Christer Lundberg. Det kommer inte precis vara opinsamt om Wold – som ofta uttalar sig i egenskap av forskare i en rad olika frågor i medierna – svarar tokfel på någon fråga. Duon har potential att bjuda på både charm och karisma.
Wold har sagt att hennes enda krav för att ställa upp i programmet var att hennes medtävlande skulle vara just Lundberg. De är kollegor i podden Fråga Agnes Wold där de svarar på lyssnarfrågor och spräcker hälsomyter.

Och årets vinnarbur kommer...

väl förmodligen vara fjolårets vinnare Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg. De får åtminstone ses som största förhandsfavoriter, trots att de fick kämpa hårt i finalen som avgjordes först under det sista resmålet mot Sveriges Radio-radarparet Louise Epstein och Thomas Nordegren i fjol. Då skrevs slutresultatet 33-31.
Kommer Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg vinna i år igen? Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Forsberg tävlade i På spåret också 2005–2006 medan Elfsberg har visat prov på enorm omvärldskoll efter sin långa bana som nyhetsankare i SVT:s Rapport. Deras största svaghet är att de inte alltid är så underhållande att titta på.

Humorburarna

Årets kanske mest karismatiska bur kommer med stor sannolikhet vara den frispråkige radioprataren och författaren Hanna Hellquist och poddaren Ina Lundström – ett smart drag av produktionen att försöka locka över Flashback forever -lyssnare att titta på programmet.
Årets säsong kommer bjuda på flera "humorburar". En av Sveriges mest omtyckta och produktiva komiker och poddare, Jonatan Unge, kommer i år att tävla med Cecilia Düringer, känd bland annat som programledare i podden P3 Historia. Unge har tidigare år tävlat med sin mor Cecilia Hagen.
Det blir tredje gången gillt för den spralliga buren med programledaren Farah Abadi och komikern Johan Glans i år. I fjol var duon endast en poäng ifrån att gå till final, när de förlorade mot Forsberg och Elfsberg i semifinalen.
Programmet kan ses på Yle Arenan från och med kl. 21.00 finsk tid på fredag, och i repris på tv på Yle Fem på söndag den 28 november kl. 20.00.

ANDRA LÄSER