Vätgasföretag med åländska rötter får fransk storägare – har stora planer för Karleby

Finska Flexens har stora vätgasplaner i Karleby och på Åland. Nu har franska Lhyfe köpt in sig i bolaget.

Berndt Schalin leder Flexens, som har sina rötter i ett samarbete mellan Ålands landskapsregering och ett flertal åländska företag.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
21.03.2023 13:38
Det franska vätgasföretaget Lhyfe går in som storägare i finska Flexens, som planerar flera stora vätgassatsningar. Den nya ägaren får 49 procent av aktierna genom en riktad nyemission av aktier.
Flexens är registrerat i Helsingfors, men har sina rötter i projektet Smart Energy Åland. Bolaget har som mål att bli ledande inom vätgas i Finland. HBL har tidigare skrivit om de ambitiösa planerna på en fabrik i Karleby, som med en kapacitet på 300 megawatt kan bli landets största.
Fabriken är tänkt att börja producera grön vätgas och ammoniak i slutet av 2027. Investeringen väntas kosta omkring 500 miljoner euro.
Utöver Karlebyfabriken har Flexens sju projekt på gång. Bland de som redan har presenterats finns en tankstation för vätgas i Lempäälä och ett projekt som går ut på att producera grön vätgas till skärgårdsfärjorna på Åland. Det senare projektet är för tillfället pausat på grund av att landskapets skärgårdstrafik är under utredning.
Lhyfes fabrik i den lilla byn Bouin i västra Frankrike uppges vara den första i världen som ligger i direkt anslutning till en vindkraftspark.

Höjer trovärdigheten

Berndt Schalin, som är vd för Flexens, säger att meningen hela tiden har att hitta en utomstående investerare som kan komma in som delägare. Parterna berättar inte hur mycket Lhyfe betalar för aktierna.
Lhyfes kunnande och kapacitet innebar att de passade väl in i bilden för Flexens, säger Schalin, som beskriver det franska bolaget som pionjärer.
– Det finns inte många som har beprövad erfarenhet av att bygga vätgasanläggningar i Europa. Lhyfe har en stor projektportfölj och hör till dem som har hunnit längst. Det har en trovärdighet och har visat att de kan förverkliga vätgasprojekt.
Flexens ägdes innan affären till 50 procent av finska Clic Innovation och till 50 procent av de åtta åländska institutionerna och företagen som initierade verksamheten. Ingen av de gamla ägarna har sålt sina innehav.
Lhyfe är noterat på börsen i Paris. Bolagets vätgasfabrik i franska Vendée, som stod klar 2021, var den första anläggningen i industriell skala som finns i direkt anslutning till en vindkraftspark. I fjol invigde företaget en demonstrationsanläggning för vätgasproduktion till havs, som också uppges vara världens största.
Lhyfes mål är att ha en kapacitet på mer än 3 gigawatt till 2030. Till slutet av 2023 kommer bolaget att ha tre nya anläggningar i drift.

Vadå grön vätgas?

Det som kallas grön vätgas tillverkas med hjälp av förnybar el, som produceras till exempel med vindkraft. Idén är att använda elen för elektrolys, där vatten spjälkas upp i väte och syre.
Vätgas avger inga koldioxidutsläpp vid förbränning, utan bara vattenånga. I dagsläget tillverkas dock vätgas i huvudsak av fossilgas, som är ett fossilt bränsle.
Grönt väte kan användas till exempel av den tunga trafiken och inom sjöfarten. I framtiden kan vätgasen också bli betydelsefull för lagring av förnybar energi.

ANDRA LÄSER