Virolog: "Finlands oro för omikron befogad"

Att Finland går inför nya restriktioner och är försiktigt när det gäller den nya varianten omikron är ingen dålig sak, säger tidigare statsepidemiologen Annika Linde.

Finland gör rätt i att ta den nya virusvarianten omikron på största allvar, enligt virologen Annika Linde.
– Var nu extra försiktig innan vi vet vad det här innebär.
Orden kommer från Sveriges tidigare statsepidemiolog Annika Linde. Hon säger samtidigt att hon förstår att folk är rejält trötta på pandemin
Hon påpekar att rapporterna i nuläget säger att den nya varianten omikron är ganska mild men att den är förbunden med en ”knepig trötthet”.
– Vad beror det på? Är det något som sitter här uppe, frågar Linde sig och pekar på sitt huvud.
– Når den hjärnan?
Att omikron redan har rapporterats i Sverige, bland annat i Stockholm, och troligen har nått även Finland gör det av största vikt att minska smittspridningen.
Linde säger att man kanske ändå har lärt sig att total nedstängning ändå inte är det nödvändigaste. Nu borde man titta efter var smittan sprids allra mest.
De enklaste motåtgärderna just nu är munskydd, covidpass och att man håller avstånd.
– Det här är åtgärder som är lite lättare för befolkningen att ta än de riktigt hårda nedstängningarna. Jag tror att det skulle vara viktigast att utvärdera alla andra åtgärder först och vad de har för effekt, säger virologen Linde.
– För vi vet att när en smitta väl har kommit i gång så tar det väldigt lång tid för en nedstängning att få önskad effekt. Det viktigaste är att mota Olle i grind och att göra det på det mest effektiva sättet.
Linde säger att hela världen är väldigt pandemitrött och frågan är vad man orkar med.
– Så stor och så rimlig försiktighet som möjligt tills man vet vad den här varianten gör. Visar det sig att det är allvarligt då är det klart. Då måste man stänga ner.

ANDRA LÄSER