Fifa befinner sig ständigt i offside

Ett enormt intresse och ena hemmanationen Australiens VM-premiär i sommar har redan flyttats till ett större stadion med plats för cirka 80 000 åskådare. Men halvåret innan VM-festen i Australien och Nya Zeeland ska börja drar Fifa fram ännu ett osunt kort ur ärmen.

Australiens stora stjärna Sam Kerr firar efter att ha gjort mål i vänskapsmatchen mot Sverige i Melbourne i november förra året som "The Matildas" vann med 4–0. 
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
03.02.2023 06:01
Damfotbollen har marscherat raskt framåt under det senaste decenniet, EM i England senast var en succé och omgivningen och värderingarna på damsidan känns betydligt mer sunda än på herrsidan. Men nyheten om att Visit Saudi är en av sponsorerna för VM 2023 briserade tidigare i veckan. Visit Saudi är en lobbningsorganisation med massiva resurser och med bland annat Lionel Messi och Cristiano Ronaldo på sina lönelistor. Visit Saudis primära mål är att locka (rätt sorts) folk, företag, investerare och turister till Saudiarabien i en enda stor sports- och whitewashingoperation. Saudiarabien ska enkelt uttryckt göras mer rumsrent.
Arrangörerna i Australien och Nya Zeeland blev tagna på säng av beskedet om ”sin” nya sponsor. Ingen hade frågat dem vad de ansåg om den nya medlemmen i Fifa-familjen. Det behövde Fifa visserligen inte heller göra då organisationen har en närmast gudomlig rätt att bestämma över allt som har att göra med att tjäna mer pengar, Fifas favoritsysselsättning alla kategorier.
Fifa sade i ett uttalande att pengarna som samarbetet med Visit Saudi ger till stor del kommer att användas till att främja damfotbollen världen över. Hur stor del det är frågan om framgick inte men det här med procenter och andelar är något Fifa alltid haft ett visst överseende med.

Saudiarabien har inte direkt gått i bräschen för kvinnors rättigheter även om vissa mindre framsteg gjorts under senare år. Och att ett turistorgan som sponsras av den stenrika saudiska staten ska vara med och sponsra och tydligt synas i samband med ett VM för damer är inte helt oproblematiskt.
Protester lär det bli, men Fifa har inte visat sig särskilt lyhört då det gäller protester. VM i Qatar omgavs av en enda stor proteststorm men ordförande Gianni Infantino tog Qatar i försvar i allt och prisade landet innan han och hans stormrika organisation lämnade emiratet med några containrar fulla med pengar.
Infantino och Fifa har alldeles tydligt vänt blickarna mot den arabiska halvön i jakt på ännu mer pengar. De flesta europeiska länderna är lite småjobbiga att samarbeta med och har inte heller tillnärmelsevis samma resurser som de stenrika naturgas- och oljestaterna i Mellanöstern. Nord- och Sydamerika är inte heller lika intressanta utan det är Asien och Mellanöstern fokus ligger på.  
Saudiarabien har inte lämnat in någon officiell ansökan att få arrangera herr-VM 2030 men det är en illa dold hemlighet att en sådan är på gång vilken dag eller vecka som helst. Och det är heller ingen hemlighet att Fifa-bossen Infantino, som i mars återväljs som ordförande, gärna skulle se VM just i Saudiarabien. Saudiarabien är en betydligt större marknad för Fifa än Qatar och i Saudiarabiens fall finns det ändå en idrottskultur på en helt annan nivå än den i Qatar.

Valet av värd förrättas nästa år och startfältet är starkt med en samiberisk ansökan och ett samsydamerikanskt dito. VM 2026 spelas i Kanada, Mexiko och USA och också det kan spela Infantino och hans planer i händerna. Då kan han i tid och otid påpeka att VM 2026 spelades på demokratisk mark även om det inte finns några garantier för att så är fallet i USA om en viss misstänkt solbränd före detta president återtar makten i landet om ett par år.
Inför valprocessen 2024 kan Infantino i stället predika om fördelarna med att ge en ny nation och en ny och växande marknad VM.
Saudierna är beredda att betala mer eller mindre hur mycket som helst för att bland annat via idrotten förbättra landets anseende.
Sponsorskapet av dam-VM 2023 är bara en liten del av den kampanjen. Men en liten del som kommer att väcka en hel del diskussion. Men allmänna diskussioner är Infantino inte intresserad av. För honom gäller det att ett par-tre gånger per år berätta sanningen om allt. Hans sanning. Och den gäller inom Fifa och lär så göra åtminstone fram till år 2031.
Den saudiske ledaren Mohammed bin Salman. Arkivbild från ett toppmöte i Thailand.

Plock bland grenar som arrangerat stora evenemang i Saudiarabien

Boxning: Andy Ruiz Jr och Anthony Joshua möttes i Riyadh i en VM-titelmatch i tungvikt 2019. 2022 möttes Joshua och Oleksandr Usyk i en VM-titelmatch i Jeddah.
Cykel: Saudi Tour.
Formel 1: En deltävling i VM-serien körs i Saudiarabien.
Fotboll: Den spanska supercupens final spelas i Riyadh. Också den italienska supercupens final har spelats här. Cristiano Ronaldo skrev nyligen på för Al-Nassr. 
Golf: LIV-touren. En mer penningstinn tour än PGA-touren som en del stjärnor valt att spela på. Också Europatouren spelas här.
Hästkapplöpning: Saudi Cup. Med 20 miljoner euro i prispengar den mest penningstinna tävlingen i världen. Klassiska Kentucky Derby har tre miljoner euro i prispotten.
Rally: Det klassiska Dakarrallyt har arrangerats i Saudiarabien sedan år 2020.
Snooker: Finns plan på en extremt penningstinn snookertour i Saudiarabien.
Vintersporter: Asian Winter Games ska arrangeras här 2029.

ANDRA LÄSER