Zelenskyj inledde med oväntad videohälsning i Cannes

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett oväntat gästspel via ett förinspelat tal till öppningsceremonin av filmfestivalen i Cannes.

Volodymyr Zelenskyj talade vid öppningsceremonin i Cannes.
18.05.2022 08:56 UPPDATERAD 18.05.2022 15:28
Volodymyr Zelenskyj bad filmbranschen att delta i de globala ställningstagandena mot Rysslands invasion och hänvisade bland annat till Charlie Chaplins film Diktatorn från 1940, där Chaplin imiterade och hånade Nazitysklands diktator Adolf Hitler.
– Chaplins diktator stoppade inte den riktiga diktatorn, men tack vare filmens kraft, genom den filmen, tog filmbranschen ställning. Vi behöver en ny Chaplin som kan visa att filmbranschen inte är stum, sade Zelenskyj bland annat.
Han möttes av stående ovationer från den kändistäta publiken.

Nordisk representation

Tidigare under onsdagen, då filmfestivalen invigdes, mötte Cannesjuryn traditionsenligt världspressen.
I årets jury är Norden representerad av svenska skådespelaren Noomi Rapace och norrmannen Joachim Trier, vars hyllade film Världens värsta människa presenterades på festivalen i fjol.
– Vi är båda stolta över att få vara en del av det här, och det visar på hur filmindustrin över hela Skandinavien växer sig allt starkare, sade Rapace till TT.
Juryn i övrigt består bland annat av ordföranden Vincent Lindon, den iranske regissören Ashgar Farhadi (som kommer med ett långt försvarstal när han blir tillfrågad om ryktena om att han stal idén till sin film A hero från en filmskolestudent), den amerikanske regissören Jeff Nichols och den indiska skådespelerskan Deepika Padukone.

"Filmkonsten lever"

Det är en klart namnkunnig jury som nu under knappt två veckor ska titta på och bedöma 22 filmer från hela världen.
– Bara det att få sitta här bredvid Asghar Farhadi är stort, han är en av mina hjältar. Den här festivalen är ett fantastiskt sätt att hylla filmkonsten. Att få sitta i juryn med dessa kollegor är att få en dröm uppfylld, säger Noomi Rapace.
Joachim Trier tycker att filmfestivalen i Cannes är "ett sofistikerat sätt att visa att filmkonsten lever".
– Tro inte på dem som säger att den är döende. Jag ser fram mot alla intressanta och svåra diskussioner som vi i juryn lär få uppleva. Vi kommer att vara öppna mot varandra och dela våra problem som människor. Film är en underlig maskin. Den kan framkalla känslor som du tidigare inte visste att du hade, säger den norske regissören.
Rättelse onsdag 18.5 kl. 15.28: Byline korrigerad till endast TT.

ANDRA LÄSER