Danmark närmare en grön skattereform

Danmark ska minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till år 2030. För att lyckas med det har en stor majoritet i folketinget kommit överens om en grön skattereform med koldioxidavgifter.

Danmark ska minska sitt utsläpp med 3,4 miljoner ton koldioxid om året.
TT-Ritzau
22.06.2020 10:23 UPPDATERAD 22.06.2020 10:33
Under söndagskvällen deltog samtliga partier utom Nye Borgerlige i nära åtta timmars förhandlingar hos finansminister Nicolai Wammen (S) om en grön skattereform. Målet var att komma överens om koldioxidavgifter som ska få Danmark att klara landets utsläppsmål. Och det ser ut att ha lyckats.
– När regeringen tillträdde för ett år sedan lovade vi det danska folket att vi skulle sätta klimatet i främst och vara i en grön ledartröja. Det tog vi flera steg mot i dag, säger Wammen.
Danmarks finansminister Nicolai Wammen. Arkivbild.
När politikerna lämnade mötet var de överens om att Danmark ska minska sitt utsläpp med 3,4 miljoner ton koldioxid om året, nästan dubbelt så mycket som regeringen föreslagit.
– Vi har hittat 1,4 miljoner ton mer än vad regeringen hade lagt fram som förslag, och vi har fått dem att gå med på en skattereform med en koldioxidavgift, sade Venstres klimatpolitiskt ansvarige Tommy Ahlers, som dock inser att vägen mot ett realiserande av reformen inte är spikrak, och drar till med en Kalle Anka-liknelse.
– Vi får nog vara lite av Oppfinnar-Jocke för att få till den. Och så får vi vara lite som Joakim von Anka för att se till att Danmark inte blir fattigare.
Förra veckan klubbades en ny klimatlag igenom i folketinget, där det bland annat slogs fast att Danmark ska minska sina utsläpp med 70 procent fram till år 2030. Det skulle innebära att utsläppen måste minskas med totalt 19 miljoner ton tills dess.
Alla detaljer om skattereformen är inte spikade och nya förhandlingar väntar under hösten innan den socialdemokratiska minoritetsregeringen kan presentera reformen.

ANDRA LÄSER