Storytel köper amerikansk ljudboksjätte

Svenska ljudboksföretaget förvärvar amerikanska kollegan Audiobooks.com. De vill slå sig in på den engelsktalande marknaden.– Det finns ett stort intresse för ljudböcker där, säger Jonas Tellander, vd för Storytel.

Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel som nyligen förvärvade Audiobooks.com.
Storytel köper Audiobooks.com, en amerikansk ljudbokstjänst med cirka 170 000 prenumeranter på de engelsktalande marknaderna.
Enligt vd Jonas Tellander har Audiobooks.com en omsättning på omkring 30 miljoner euro. Han beskriver företaget som "lönsamt och växande", och ser det som en viktig del i expansionen till nya marknader.
– Hälften av försäljningen på den nordiska marknaden är nu ljudböcker. Så är inte fallet på de engelska marknaderna, men det är något vi kommer att arbeta för att förändra, säger Tellander.
Audiobooks har cirka 300 000 ljudböcker från hundratals förlag, liksom miljontals poddar i sin app. De är främst etablerade i USA, Storbritannien och Australien.
– USA och den engelskspråkiga delen av världen är världens största ljudboksmarknad och det finns ett stort intresse för ljudböcker där, och då känns det bra att finnas där. Vi såg en bra möjlighet att gå in på marknaden med hjälp av Audiobooks.com, säger Jonas Tellander.
Parterna har enats om att inte avslöja köpeskillingen. Köpet kommer Storytel finansiera med ett nytt lån på ungefär 50 miljoner euro, enligt ett pressmeddelande.
Förvärvet sker med ett kontant köp och affären väntas avslutas i slutet av fjärde kvartalet.

ANDRA LÄSER