Ministeriet: Flygningen till Afghanistan förlöpte lugnt

Inrikesministeriet meddelar att flygningen med asylsökande som skickades tillbaka till Afghanistan förlöpte lugnt i går. Ombord på planet fanns tio avvisade afghaner, alla vuxna. Den läkare som eskorterade dem behövde inte anlitas.

Demonstrationen på Helsingfors-Vanda flygplats i går kväll.
Enligt ministeriet har sex liknande flygningar med avvisade gjorts i år. Tre av dem gick till Afghanistan. I fjol företogs 30 flygresor.
Finland skickar tillbaka sådana asylsökande som inte beviljats asyl eftersom ansökningen ansetts vara grundlös. Ingen vars asylprocess inte är avslutad skickas tillbaka, enligt Inrikesministeriet.
Flygningen av de avvisade har väckt protester i Finland. Bland andra biskop Björn Vikström uttryckte sin bestörtning på Facebook.
– Det är en skam för vårt land att utsatta människor skickas tillbaka till ett land i kaos, där många är skyddslösa, inte minst kvinnor och barn, skriver Vikström.
På Medborgartorget i Helsingfors har det i dag ordnats en ny demonstration mot avvisningarna i dag efter dem som hölls på Helsingfors-Vanda flygplats och vid polishuset i Böle i går.

ANDRA LÄSER