Fler sommarsedlar ska ge unga helsingforsare arbetserfarenhet

Fler tonåringar än förut erbjuds sommarsedlar i Helsingfors. Sedlarna är ett sätt att erbjuda ungdomar ett första sommarjobb.

Fler unga helsingforsare än förr erbjuds möjlighet att få ett sommarjobb med hjälp av en så kallad sommarsedel. Coronapandemin är anledningen till att staden skjuter till med mer pengar än tidigare för att sysselsätta ungdomar.
29.03.2021 20:19 UPPDATERAD 29.03.2021 20:20
Coronapandemin ligger bakom Helsingfors stadsstyrelses beslut att utvidga systemet med sommarsedlar. Staden skjuter till med 720 000 euro att användas till sommarsedlar för unga.
Sedlarna har sedan 2005 delats ut i alla stadens niondeklasser. I år delas sedlarna också ut till förstaårsstuderande i gymnasier eller yrkesskolor.
Sommarsedelkampanjen är för många ungdomar ett sätt att bekanta sig med arbetslivet. Staden betalar en viss summa till arbetsgivare som i sin tur anställer en elev med sommarsedeln. Företag, föreningar, stiftelser och församlingar kan fungera som arbetsgivare.
Helsingfors betalar 325 euro till arbetsgivare och den lön som betalas ut till ungdomen måste vara minst 400 euro för 60 arbetstimmar.

ANDRA LÄSER