Utförsäljningen fortsätter i Vasa Sport – guldhjälmen nästa profil som lämnar

Cirka tio omgångar återstår av FM-ligans grundserie och kampen om slutspelsplatserna går het. Men den hetaste snackisen just nu är Vasa Sport och dess utförsäljning av sina stjärnspelare.

Flera tunga namn har lämnat FM-ligaklubben Sport sedan veckoslutet.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
14.02.2023 12:13 UPPDATERAD 14.02.2023 15:07
I lördags gick Vasa Sport ut med beskedet att man valt att sälja eller låna ut en del av sina spelare för att dra ner på lönekostnaderna för resten av säsongen. Ett inte alls ovanligt fenomen den här tiden av året av lag som fastnat i tabellens botten i den stängda FM-ligan.
Det märkliga var att nästjumbon Sport i det skedet endast låg nio poäng från slutspel med tolv matcher – en femtedel av grundserien – kvar att spela.
Signalen från Sports klubbledning var solklar: ekonomin går först för att säkra en stabilare framtid.
Snart efter att Sport gått ut med sitt pressmeddelande började spelarkarusellen snurra runt. Inte mindre än sex tunga spelare har lämnat klubben under de senaste dagarna.
Erfarna målvakten Niko Hovinen flyttade till Tappara, backprofilen Shaun Heshka lånades ut till Lukko och Emil Johansson samt Valtteri Viljanen lämnade också Vasa i samband med utförsäljningen. På måndagen blev det också klart att effektiva anfallaren Jens Lööke (12+17=29 på 37 matcher) lämnar för SHL-klubben Björklöven och på tisdag förmiddag gick Sport ut med att guldhjälmen Simon Hjalmarsson (12+30=42 poäng på 45 matcher) flyttar till Rögle i SHL.
Ett grovt decimerat Sport förlorade sedan med klara siffrorna 1–5 borta mot Ilves måndag kväll. 
Av säsongens stjärnspelare finns endast Axel Holmström kvar – men också hans namn har cirkulerat runt i rykteskarusellen. FM-ligans transferfönster stängs onsdag kväll klockan 23.59. Holmström berättade tidigare för HBL att han stortrivs i Vasa och hoppas vara en viktig pjäs i laget också i framtiden. Holmströms kontrakt sträcker sig fram till våren 2025.

"Måste våga"

Sport har hållit till i FM-ligan sedan säsongen 2014-15 och som bäst kommit tia i grundserien. Två gånger har det blivit slutspel, men bägge gångerna har man slagits ut i första rundan.
Enligt klubben stöder åtgärderna som nu tagits strategin för säsongerna 2023-28. I strategin understryks bland annat utvecklingen av egna produkter i form av stärkt samarbete med Sports juniororganisation samt förstärkning av ekonomin.
En ny sportchef kommer också anställas och en ny utvecklingsgrupp, med namn som Oskar Osala och Filip Riska, kommer också bildas. Utvecklingsgruppens fokus är riktat på den sportsliga biten, berättar Kurtén till HBL.
– Till gruppens ansvar hör att se till att vi jobbar enligt de riktlinjer som vi dragit upp och på sikt når de målsättningar som vi lagt för arbetet, säger han.
Det långsiktiga målet är bland annat att etablera sig som ett topp-8-lag, som sedan tar sikte på FM-medaljer, samt att kunna konkurrera på spelarmarknaden. För att nå målet måste ändringar ske.
– I vårt fall så tror jag att det är helt nödvändigt. Vi måste våga göra det ordentligt, säger Kurtén.

ANDRA LÄSER