Vad tycker Foucault om klimatförändringen?

Energiskt och humoristiskt om olika sätt att förhålla sig till klimatförändringen.

KLIMATSMART. Nora Rinne gör en trovärdig tolkning av den krisande Sirpa, medan Jaana Pesonen och Riku Korhonen står för en rad karikerade biroller.

Tältä planeetalta

Manus: Anu Koskinen och arbetsgruppen. Regi: Anu Koskinen. Koreografi: Mikko Orpana. Scenografi: Elina Lifländer. Ljud- och ljuskonsultation: Kristian Ekholm. På scenen: Riku Korhonen, Jaana Pesonen, Nora Rinne, Anu Koskinen.
Premiär på Kokoteatern 3.2.
Plus en grad och något blött som kommer ner från himlen. Smutsiga ishögar i gathörnen. Det är början av februari och vinter i huvudstaden.
Jag går till Kokoteatern för en dos klimatförändringsinfo. Tältä planeetalta är en kollageföreställning bestående av föreläsningsinslag, koreografi och en berättelse om en ung kvinna i kris.
Sirpa har klimatångest. Hon sitter timtal vid datorn och läser undersökningar och känner ett brännande tvång att göra något. Hon behöver ett sätt att relatera till klimatförändringarna, och går under pjäsens gång igenom sju olika förhållningssätt.
Dessa förhållningssätt är så kallade "självtekniker", en term lånad av den franske filosofen Michel Foucault. Pjäsens författare och regissör Anu Koskinen arbetar med sin post doc-forskning vid Teaterhögskolan som går under namnet Focault’n kanssa näyttämölle – kuinka ruumiillistaa ekokatastrofi? (Med Foucault på scenen – hur förkroppsliga ekokatastrofen?), och föreställningen är en del av forskningsprojektet.

Petitioner och djupandning

De sju alternativa identiteterna presenteras konkret och vardagsnära och det är enkelt att relatera till och känna igen sig i dem.
Sirpa börjar med det mest aktiva förhållningssättet: direkt verksamhet. Hon vill kliva upp på oljeborrningstorn, verkligen göra något och går in på en miljöorganisations kontor för att bli frivillig – bara för att höra att hon kan börja med att prenumerera på nyhetsbrevet och skriva under petitioner.
Hon blir besviken, men inser sedan vikten av det individuella ansvaret och börjar räkna koldioxidavtryck och cykla till jobbet. Hon deltar i ett seminarium om grön tillväxt, en självteknik som innebär att man tror att teknologin kommer att ta oss ur klistret, att marknadsekonomin kommer att rädda klimatet. Hon köper inte argumenten, och glider in på survivalism i stället, det vill säga "rädda sig den som kan".
När det militanta förhållningssättet blir för mycket kommer offerrollen krypande. Sirpa ligger i fosterställning och snyftar. Det leder till denialismen, förnekandet. Kanske 97 procent av världens klimatforskare har fel? Slutligen träffar hon en öm naturmänniska som tar med henne på läger där de kramar träd och djupandas – naturmysticismens självteknik. Tron på att det enda sättet att vara är att se sig som en del av naturen, vårda den, och tro att naturen ändå vinner till slut.
Föreställningen kommer inte med några svar om vilket som är det rätta förhållningssättet. I den sista scenen kommer självaste Foucault in, men inte heller han har några svar: han dog innan man ens börjat prata om växthuseffekten. Han konstaterar bara: motarbeta makten, du har en kropp, du har ett liv – lycka till.
Tältä planeetalta är en till det visuella uttrycket anspråkslös, rätt trist föreställning, men Nora Rinne gör en trovärdig tolkning av den krisande Sirpa. Jaana Pesonen och Riku Korhonen står för en rad karikerade biroller. Föreställningen är inte, temat till trots, predikande eller depressiv, utan energisk och humoristisk.
Tillbaka ute i den svarta vintern noterar jag taxibilarna på tomgång och funderar över vilken sanning jag själv lever i just nu.

ANDRA LÄSER