Känner du EU-valets toppkandidater?

Vem stöder du egentligen när du röstar i EU-valet? Här är EU-parlamentets politiska grupper och deras toppkandidater.

EU-valets förhandsröstning har börjat. Du väljer en kandidat från ett finländskt parti, men rösten går också till en europeisk partigrupp. EU-parlamentarikerna samarbetar inom grupperna och röstar ofta likadant, även om det inte finns någon bindande gruppdisciplin.
2014 utnämnde grupperna för första gången toppkandidater. Den största gruppen EPP:s toppkandidat Jean-Claude Juncker blev EU-kommissionens ordförande, något som lite haltande kan beskrivas som EU:s statsminister.
Även den här gången har grupperna valt toppkandidater, men det är något oklart om det vinnande partiets kandidat blir Junckers efterträdare. Bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron ifrågasätter nämligen sättet att välja kommissionens ordförande.
Här är EU-parlamentets politiska grupper och deras toppkandidater.

EPP: Manfred Weber

Manfred Weber.
Finländska partier i EPP: Samlingspartiet och Kristdemokraterna.
Europeiska folkpartiets grupp (EPP) är EU-parlamentets största grupp. Enligt mätningar väntas EPP tappa nästan 40 av sina 217 mandat, men behålla platsen som största grupp.
EPP är center–höger på den politiska kartan och bygger sin ideologi på kristna värderingar. Partiet vill främja EU:s konkurrenskraft och den inre marknaden samt fördjupa integrationen. Tyska Kristdemokraterna är gruppens största parti.
EPP:s toppkandidat är tyska Manfred Weber, 46, en ingenjör som suttit i EU-parlamentet sedan 2004. Weber är katolik och kommer från Bayern. Alexander Stubb tävlade med Weber om posten.

S&D: Frans Timmermans

Frans Timmermans.
Finländska partier i S&D: Socialdemokraterna.
Den socialdemokratiska gruppen S&D är näst störst i parlamentet, men väntas i likhet med EPP tappa mandat.
Viktiga frågor för S&D är välfärd, sysselsättning och beskattning. Gruppen har medlemmar från alla EU-länder och det största partiet är de tyska Socialdemokraterna.
Socialdemokraternas toppkandidat är holländska Frans Timmermans, 57. Han är EU-kommissionens vice ordförande och var bland annat med och förhandlade fram flyktingavtalet med Turkiet.

ECR: Jan Zahradil

Jan Zahradil.
Finländska partier i ECR: Sannfinländarna (planerar gruppbyte)
EU-parlamentet har tre EU-kritiska grupper längst på högerkanten. Europeiska konservativa och reformister, ECR, är den största av dem. ECR är kritiska till invandring och motståndare till att alla EU-länder ska ta emot asylsökande. Gruppens största parti är brittiska Konservativa partiet, som dock ska lämna parlamentet när Storbritannien lämnar EU.
ECR:s toppkandidat är tjeckiska Jan Zahradil, 55.
Grupperna som står ännu längre till höger, EFN och EFDD, har inte valt toppkandidater. Ytterhögern håller på att omorganiseras: Matteo Salvini, ledare för partiet Lega i Italien, vill bilda en ny grupp och bland annat Sannfinländarna har visat intresse.

Alde: Margrethe Vestager

Margrethe Vestager.
Finländska partier i Alde: Centerpartiet och SFP
Alliansen liberaler och demokrater i Europa, Alde, är en liberal och pro-europeisk grupp som driver djupare integration.
Frankrikes president Emmanuel Macrons parti väntas bli medlemmar i Alde, även om Macron ännu inte meddelat sitt beslut. I dag har Alde inget dominerande medlemsparti, utan består av många små nationella partier.
Alde har utnämnt en grupp toppkandidater och en av dem är danska Margrethe Vestager, 50. Hon är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, har tagit strid mot teknologijättar som Facebook och ses som en av EU:s mäktigaste politiker.
Läs HBL:s intervju med Margrethe Vestager från i fjol.

Greens/EFA: Ska Keller

Ska Keller.
Finländska partier i Greens/EFA: De gröna
Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (Greens/EFA) samlar europeiska miljöpartier och piratpartier. De viktigaste frågorna för gruppen är klimat, miljö och social rättvisa.
Gruppens största parti är De gröna från Tyskland.
En av De grönas två toppkandidater är tyska Ska Keller, 37, som suttit i EU-parlamentet sedan 2009. Hon är gift med finlandssvenska gröna politikern Markus Drake.
Läs HBL:s intervju med Ska Keller från 4 maj.

GUE/NGL: Nico Cué

Nico Cué.
Finländska partier i GUE/NGL: Vänsterförbundet
Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster är gruppen längst till vänster i EU-parlamentet. Gruppen är emot marknadsliberalism och försvarssamarbete och för arbetares rättigheter och mer direktdemokrati.
I GUE/NGL ingår även kommunistiska partier.
Spanska Nico Cué, 63, är en av gruppens två toppkandidater. Cué föddes i Francos Spanien och flydde till Belgien, där han gjorde facklig karriär.
Källor: Europainformationen, Debating Europe
Läs också: Hurdant är ditt favoritparti?
EU-kompassen 2019 hjälper dig att hitta vilka partier du sympatiserar med

ANDRA LÄSER