Tilltalande fransk triss på Operan

Operaorkesterns helfranska konsertprogram var tilltalande och väl genomtänkt, med tre finfina och sinsemellan tillräckligt varierade verk.

Första gästdirigenten Patrick Fournillier dirigerade det läckra franska orkesterprogrammet med Fauré, Roussel och Poulenc som tonsättarnamn.
29.01.2020 14:00 UPPDATERAD 29.01.2020 14:27

Klassiskt

Avec Patrick
Nationaloperans kör och orkester. Dirigent: Patrick Fournillier. Solist: Anu Komsi, sopran. Fauré, Roussel, Poulenc. Nationaloperan 28.1.
Efter den av allt att döma misslyckade satsningen på Michael Güttler har Nationaloperan varit utan chefsdirigent i några år. Esa-Pekka Salonen har innehaft den aningen diffusa rollen som konstnärlig partner, medan det egentliga huvudansvaret legat hos förste gästdirigenten Patrick Fournillier.
Fournillier är känd som expert på framför allt den franska och italienska repertoaren och att det av honom sammanställda programmet för årets första orkesterkonsert var helfranskt överraskade med andra ord ingen. Det visade sig därtill vara tilltalande och väl genomtänkt, med tre finfina och sinsemellan tillräckligt varierade verk.

ANDRA LÄSER