Dags att söka till UMK – Tävlingen för ny musik ordnas i februari

Ansökningstiden för bidrag till UMK – Tävlingen för ny musik 2021 inleds i dag. Vinnaren får representera Finlands i Eurovision Song Contest. Dessutom pågår en formgivningstävling för UMK:s nya vandringspris.

Vem ska axla manteln efter Aksel Kankaanranta som Finlands Eurovisionsrepresentant? Kankaanranta fick aldrig tävla eftersom tävlingen ställdes in i år.
Ansökningstiden för bidrag till UMK – Tävlingen för ny musik inleds i dag den 1 september och pågår fram till måndagen den 7 september klockan 23.59 på adressen yle.fi/umk. Här finns också tävlingsreglerna på svenska, finska och engelska.
En jury bestående av musikbranschfolk väljer låtarna som går vidare till tävling.
– UMK ger artister möjligheten att ta ett kliv framåt i sin karriär, och en möjlighet för låtskrivare att få sin låt framförd inför 180 miljoner tittare, kommenterar juryns ordförande, YleX:s musikchef Tapio Hakanen, i ett pressmeddelande.
Tävlingsbidragen i UMK21 presenteras i januari och vinnaren utses i en direktsändning från Mediapolis i Tammerfors den 20 februari. Sändningen refereras även på svenska.
Med anledning av UMK:s tioårsjubileum pågår även en formgivningstävling för UMK:s vandringspris. Bidrag tas emot fram till den 7 september. Uppgiften är att designa ett pris som tilldelas den som vinner UMK. Tävlingen är öppen för alla och man deltar genom att skicka in ett visuellt utkast samt en kostnadsuppskattning. Publiken utser vinnaren, efter att en expertjury valt ut de bästa bidragen. Vinnaren som dessutom får 3 000 euro offentliggörs under hösten och själva vandringspriset ska vara färdigt i början av nästa år.

ANDRA LÄSER